latinica  ћирилица
23/09/2021 |  09:24 ⇒ 09:24 | Autor: SRNA

Za ublažavanje posljedica pandemije tri miliona evra granta

Zajednički projekat EU i Vlade Njemačke "EU for biznis" raspisao je poziv za prijavu projekata za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona mikro, malih i srednjih preduzeća u metalskom, mašinskom i drvnom sektoru u BiH, za šta je obezbijeđeno tri miliona evra grant sredstava, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 48.000 evra, a grantovi će se moći koristiti na aktivnosti poput primjene industrijskih standarda, vrhunskih energetski efikasnih mašina, razvoja strategije ulaska na tržište, inovacije digitalnog marketinga i drugih aktivnosti.

Menadžer ovog projekta Nils Vecel rekao je da je prerađivačka industrija u BiH teško pogođena, da su lanci snabdijevanja poremećeni, da preduzeća rade smanjenim kapacitetom, te da je veliki broj radnih mjesta u opasnosti.

S druge strane, prema njegovim riječima, kupci na ključnim tržištima počeli su reorganizovati svoje poslovne modele i tražiti dobavljače bliže svojim lokacijama, što predstavlja veliki potencijal.

- Iz tog razloga, EU i Vlada Njemačke pomoći će malim i srednjim preduzećima u metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji da obnove lance snabdijevanja, povećaju pristup glavnim tržištima i razviju održive poslovne modele - istakao je Vecel.

Prijave je moguće podnijeti onlajn, putem aplikacijskog portala dostupnog na https://eu4business.core-enigma.com/,a rok za njihovo podnošenje je 5. oktobar, do 16.00 časova.