latinica  ћирилица
23/09/2021 |  10:13 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Preminuo učesnik NOR-a Spasoje Đenić

Najstariji preživjeli učesnik Narodnooslobodilačkog rata Spasoje Đenić iz Dervente preminuo je u 93. godini.
Spasoje Đenić - Foto: nezavisne novine
Spasoje ĐenićFoto: nezavisne novine

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Derventa Borislav Preradović rekao je Srni da je Đenić bio najstariji učesnik NOR-a po evidenciji koju ima ova organizacija, i da je prethodnih godina redovno učestvovao u obilježavanju značajnih datuma iz Narodnooslobodilačkog rata.

Po okončanju Drugog svjetskog rata, deset godina kasnije, dobio je Povelju grada Beograda za doprinos i učešće u oslobađanju.

Prema ranijem svjedočenju, Đenić je ispričao da je u partizane otišao sa 15 godina.

- Dva puta sam upisan u partizanske knjige, prvi put kod partizanskog obavještajca na groblju u Miškovcima, a kasnije u Bijeljini u vrijeme ratnih dana. Pristupanje partizanima se uglavnom odvijalo noću, da niko ne vidi. Moralo se tako. Ako čuju neprijatelji da dobrovoljno idemo u partizane onda su dolazili i ubijali naše porodice, te odvodili u logore - rekao je Đenić u svjedočenju koje je objavio dopisnik Srne iz Dervente Nenad Simić u knjizi "Ukoričene godine".

Đenić je naveo i da je od Dervente do Beograda išao pješke i da je učestvovao u borbama za oslobođenje grada.

- Na umor se nije mislilo, a odmaralo se gdje se stiglo. Hrane nije bilo dovoljno. Iz Dervente smo išli ka Doboju, zatim prema Tuzli, Bijeljini, Zvorniku, a rijeku Drinu smo prelazili čamcem - naveo je Đenić.

Vrijeme sahrane biće naknadno određeno.