latinica  ћирилица
23/09/2021 |  10:16 ⇒ 12:00 | Autor: novosti.rs

Vučić: Pitanje demografije je pitanje opstanka jednog naroda

Pitanje demografije je pitanje opstanka Srbije i drugih zemalja, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru na 4. Demografskom skupu u Budimpešti.
Aleksandar Vučić (Foto: budapestidemografiaicsucs.hu) - Foto: Screenshot
Aleksandar Vučić (Foto: budapestidemografiaicsucs.hu)Foto: Screenshot

Vučić  je naglasio da će ovo pitanje uskoro postati najvažnije političko pitanje.

- Od tada smo uveli veliki broj mjera u našoj državi koje smo na osnovu mađarskog primjera primijenili. Naravno, ovo nisu mjere koje daju rezultate od danas do sutra i treba čekati rezultate - rekao je Vučić.

Vučić je govorio i o odnosima Srbije i Mađarske.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Obojica smo imali problema i jasno nam je da nakon Trijanonskog sporazuma kakve su probleme imali Mađari. Zahvalan sam gospodinu premijeru jer je smio da bude hrabar i dozvolio da se naše veze poboljšaju. Prije 10-15 godina kada je Mađarska u fudbalu ili vaterpolu igrala utakmicu, mi smo navijali za protivnika. Danas u 90 odsto slučajeva navijamo za Mađarsku - izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije je naglasio da je to vrlo dobar primjer koji pokazuje kako se mijenja odnos između dvije nacije i države.

Vučić je rekao da su planovi Srbije nepromijenjeni, da je glavni cilj povećanje broja rođene djece.

Naveo je primjer da se, ukoliko se na društvene mreže postavi fotografija psa, ona će sigurno dobiti više lajkova nego fotografija djeteta.

Predsjednik Srbije je to iskoristio da naglasi postojeći trend u kom je sramota isticati porodične vrijednosti.

- Suočeni smo sa nečim što je u stalnoj suprotnosti, jedan liberalni politički marksizam koji nas konstantno primorava da slušamo nove teorije koje će mijenjati naš život, ali promjena našeg života se dešava da gubimo mogućnost za sopstveni ostanak i preživljavanje. Danas kada se analizira situacija od prije 10 godina uvijek je pravna država bila važna i na to smo se koncentrisali, ali još i u Evropi takvom logikom razmišljaju da idemo u tom pravcu da nedisciplinovane disciplinujemo, zatim idu na red klimatska pitanja. Normalno je da Kina i Amerika razgovaraju o klimatskim pitanjima - poručio je Vučić.

Vučić je zatim upitao da li postoji išta što je važnije od naše djece.