latinica  ћирилица
23/09/2021 |  12:46 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Obradović-Јujić: Podizanje životnog standarda građana je zajednički cilj

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić rekla je na sastanku sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Srbije Marijom Obradović u Beogradu da je zajednički cilj i obaveza da se podigne životni standard i obezbijedi da građani ostanu da žive u Srbiji i Republici Srpskoj.
Marija Obradović i Senka Јujić (Foto: mduls.gov.rs) -
Marija Obradović i Senka Јujić (Foto: mduls.gov.rs)

- Naša kontinuirana i dinamična komunikacija simbol je prirodne povezanosti Republike Srbije i Republike Srpske i zajedničkog nastojanja da učvrstimo veze našeg naroda sa obje strane Drine - poručila je Јujićeva.

Obradovićeva i Јujićeva su istakle važnost razmjene iskustava, znanja i dobrih praksi u pripremi i sprovođenju aktivnosti za realizaciju ciljeva Memoranduma o saradnji, koje treba da sprovede zajednička radna grupa formirana nakon sjednice dvije vlade u Istočnom Sarajevu.

- Dobrobit svih građana Srbije i Srpske i njihovo zadovoljstvo kvalitetom života u lokalnim zajednicama i uslugama koje im javna uprava pruža jedino je merilo našeg uspeha i cilj ka kojem zajednički treba da težimo - istakla je Obradovićeva.

Ona je dodala da je međusobna saradnja od izuzetnog značaja za sprovođenje reforme javne uprave, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srbije.

Na sastanku je bilo riječi i o konkretnim aktivnostima nadležnih sektora dva ministarstva u oblastima upravljanja ljudskim resursima, stručnog usavršavanja, međuopštinske saradnje, inspekcijskog nadzora, EU integracija i međunarodne saradnje i projekata, u skladu sa Nacrtom akcionog plana za sprovođenje memoranduma za period 2021-2022. godine.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o unapređenju rodne ravnopravnosti u svojim sredinama, saglasivši se da je ostvaren određeni pomak u ovoj oblasti, ali da je u budućnosti neophodno povećati procenat žena na mjestima odlučivanja i dodatno osnažiti žene za njihovo učešće u politici.

Današnji sastanak uslijedio je nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske, održane u Istočnom Sarajevu u maju ove godine, nedavnog obilježavanja zajedničkog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i jučerašnjeg svečanog otvaranja maniFestacije "Dani Srpske u Srbiji“, navodi se u saopštenju