latinica  ћирилица
23/09/2021 |  13:10 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Obustaviti finansiranje i saradnju sa Institutom za nestala lica BiH

Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i institucija koje učestvuju u procesu traženja nestalih traže da se obustavi finansiranje i saradnja institucija Republike Srpske sa Institutom za nestala lica BiH do rješenja njegovog statusa, reformisanja, te izbora novog Upravnog odbora i Kolegijuma direktora.
Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata - Foto: SRNA
Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rataFoto: SRNA

Nakon sastanka predstavnika ovih organizacija i institucija sa predstavnicima vlasti Republike Srpske, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da su nezadovoljni izborom novog Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

- Zahtijevamo od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara da bez odlaganja pokrene inicijativu za stavljanje van snage odluke nelegalnog privremenog Upravnog odbora Instituta i poništavanje konkursa za izbor i imenovanje Kolegijuma direktora - rekao je Lazić u Banjaluci.

On je naveo da će o zaključcima sa današnjeg sastanka informisati predsjednika i premijera Republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika Narodne skupštine Srpske i predsjedavajućeg Savjeta ministara od kojim će tražiti pomoć za uspostavljanje legalne upravljačke strukture Instituta.

Lazić je rekao da Republika Srpska još potražuje 1.652 poginula srpska borca i civila u proteklom ratu.

On je naveo da je Institut za nestala lica BiH od svog osnivanja 2008. godine identifikovao posmrtne ostatke samo 260 Srba, dodajući da je riječ o tijelima koja su se nalazila u tri spomen kosturnice u Republici Srpskoj.

- U ovoj godini za osam mjeseci Institut je pronašao posmrtne ostatke samo četiri lica srpske nacionalnosti. To su krajnje poražavajući podaci o radu ove institucije u pogledu traženja srpskih žrtava rata - zaključio je Lazić.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH odlučio je prošle sedmice da će novi Kolegijum direktora Instituta sačinjavati Nikola Perišić, Marko Јurišić i Mujo Hadžiomerović.

Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, rekao je ranije da je "Amor Mašović dobio mjesto savjetnika kod Marka Јurišića, što pokazuje da će on ponovo iz sjenke da rukovodi Inistitutom".