latinica  ћирилица
23/09/2021 |  14:56 ⇒ 15:09 | Autor: RTRS

Šefovi kovid timova UKC-a: Širenje dezinformacija zločin protiv građana

Šefovi Kovid timova Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske poručili su, povodom učestalih zlonamjernih navoda u medijima o radu zaposlenih u UKC-a, da je širenje dezinformacija zločin protiv građana Republike Srpske.
UKC Republike Srpske -
UKC Republike Srpske

- Od početka pandemije marta 2020. godine UKC Republike Srpske je svoje ljudske resurse i kapacitete stavio na raspolaganje liječenju i brizi o našim građanima oboljelim od Kovid 19, ali i onih pacijenata koji su oboljeli od drugih oboljenja. Svi pacijenti oboljeli od Kovid 19 su liječeni u našoj ustanovi do otvaranja Kovid odjeljenja u drugim bolnicama širom Republike Srpske. Od samog početka pandemije UKC Republike Srpske je na transparentan i maksimalno korektan način izvještavao javnost putem medija o svom radu i situaciji u vezi sa liječenjem oboljelih pacijenta od Kovida 19, načinu rada, organizaciji rada kao i svim koracima koji su preduzimani u našoj ustanovi iz razloga kako bi svaki naš građanin bio pravovremeno informisan i kako ne bi ostavili prostora za špekulacije i neistine. Utoliko nas više pogađa medijska hajka na rad usmjerena prema našim zdravstvenim radnicima i generalnom direktoru UKC Republike Srpske prof. dr Vladi Đajiću koji su uložili nadljudske napore kako bi građani Republike Srpske što manje osjetili posljedice ove pandemije koja je zahvatila čitav svijet - naveli su šefovi kovid timova u saopštenju i dodali:

- Јasno je da je veliki broj oboljelih pored infekcije Kovid 19 imao i druga prateća oboljenja, te su kovid timovi UKC Republike Srpske pojačani i ljekarima raznih specijalnosti zbog kompletnijeg terapijskog pristupa svakom pacijentu pojedinačno.

Takođe, treba imati u vidu da su svi pacijenti liječeni prema Protokolu koji je potpuno usaglašen sa Protoklom Svjetske zdravstvene organizacije od samog početka pandemije.

- Možda je potrebno još jednom napomenuti da specifični lijek za liječenje kovid 19 ne postoji i da je kao što smo mnogo puta do sada apelovali i naglasili pridražavanje mjera i vakcinacija stanovištva najmoćnije sredstvo koje u ovom trenutku imamo - ističe se u saopštenju.

U saopštenju koje su potpisali Antonija Verhaz, Peđa Kovačević, Slavica Zeljković, Danijel Đekić, Renata Tamburić,  Maja Latinčić, Јovana Malić i Gabrijela Malešević navodi se da pored liječenja pacijenata UKC Republike Srpske je od početka uključen i u medijsku kampanju podizanja nivoa svijesti u našoj populaciji i osnivanjem vakcinalnog punkta u prostorima UKC Republike Srpske.

- Uskoro će biti dvije godine kako pandemija traje u svijetu, a medicinski profesionalci daju sve od sebe da spasu živote. Uloženi su ljudski, profesionalni napori da obezbijedimo stanovništvu najbolje uslove liječenja često zanemarujući svoje privatne obaveze. Nažalost, u javnosti putem društvenih mreža pročitamo neumjesne, grube, netačne i kompromitujuće tekstove i komentare koji nas pogađaju kao zdravstvene radnike, ali i kao i ljude. Imperativ je savladati pandemiju Kovid 19, ali to nije obaveza samo zdravstvenih radnika, to je obaveza svakog građanina da prvenstveno štiti sebe, svoju porodicu, svoju zajednicu, ali i svoj zdravstveni sistem koji u ovoj borbi nikada se nije štedio", navelisu šefovi kovid timova - naglašava se u saopštenju.

Oni su zaključili da ih iz tog razloga vrijeđa činjenica da "pojedini portali, tzv. blogeri, ali i mediji prenose skandlozne tekstove, i šire neistine, te obmanjuju javnost sa ličnim i proizvoljnim zaključcima".

- Širenje dezinformacija i straha je zločin protiv građana Republike Srpske jer će mnogi od njih na osnovu takvih neistina izbjegavati vakcinaciju, odgađati javljanje ljekaru što može izazvati mnogo teži oblik bolesti, a za neke u konačnici smrt - zaključuje se u saopštenju.