latinica  ћирилица
23/09/2021 |  16:07 | Autor: SRNA

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Uredbe o kompenzacionom fondu

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Uredbe sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Srpske.
Vlada Republike Srpske - sjednica - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske - sjednicaFoto: RTRS

Cilj je preciznije definisanje članova Uredbe radi kvalitetnije primjene u vezi sa uslovima, načinom, korisnicima i postupkom za korišćenje sredstava Kompenzacionog fonda, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi proširenja cilja Uredbe koji podrazumijeva pomoć u sprovođenju mjera prevencije, sprečavanja širenja infekcija virusima, dijagnostikovanja, liječenja, rehabilitacije i zbrinjavanja lica oboljelih od virusa i postvirusnih rekonvalescenata, te saniranje posljedica nastalih usljed pojave zaraznih bolesti i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona.

- Predefinisanje cilja Uredbe izvršeno je radi isticanja podjednake važnosti finansiranja preventivnih radnji i mjera u postupku sprečavanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona, kao i finansiranja mjera i podsticaja sa ciljem saniranja nastalih posljedica - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je za sprovođenje mjera Vlade Republike Srpske u borbi protiv virusa korona do sredine avgusta isplaćeno ukupno 308 miliona KM, od kojih iz sredstava Kompenzacionog fonda 145,5 miliona KM.

Uredba sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Republike Srpske donesena je 14. maja 2020. godine radi urgentnog djelovanja na saniranju posljedica i poteškoća u privredi i javnom sektoru usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona.

U saopštenju je pojašnjeno da je Uredbom propisano osnivanje, status, djelatnost i organizacija Kompenzacionog fonda Republike Srpske, izvori sredstava za pružanje direktne pomoći, upravljanje i raspolaganje namjenskim sredstvima, te javnost rada, izvještavanje i nadzor nad prikupljanjem, dodjelom, odnosno raspoređivanjem sredstava.