latinica  ћирилица
23/09/2021 |  16:09 | Autor: BETA

"Evropljani, otvorite oči, SAD vas neće štititi"

Francuski ministar ekonomije izjavio da je kriza zbog raskida ugovora o kupovini podmornica pokazala da EU više ne može da računa da će ih SAD štititi.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Bruno Le Mer je ujedno pozvao Evropljane da "otvore oči".

- Prva lekcija koja se može naučiti iz ove epizode je da Evropska unija mora da izgradi svoju stratešku nezavisnost. Avganistanska epizoda, epizoda podmornica, pokazuju da više ne možemo računati na to da će SAD garantovati našu stratešku zaštitu - rekao je Le Mer.

On je dodao da SAD u strateškom pogledu imaju samo jednu brigu i to je Kina.

- Potrebno je da naši evropski partneri otvore oči - naveo je ministar.

Australija je prekinula ugovor sa Francuskom pošto su SAD, Australija i Velika Britanija sklopile strateško partnerstvo u Indo-Pacifiku, u koje je uključena i nabavka američkih podmornica.

Kao središte novog bezbjednosnog pakta, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica na dizel.

Kina je osudila "izuzetno neodgovornu" prodaju američkih podmornica na nuklearni pogon Australiji u okviru novog partnerstva. Peking je optužio SAD, Australiju i Veliku Britaniju da pokazuju "mentalitet hladnog rata" i da koriste nuklearno naoružanje za geopolitičke svrhe.