latinica  ћирилица
23/09/2021 |  18:37 ⇒ 18:41 | Autor: RTS

Na La Palmi sve prekriveno pepelom, strahuje se od susreta vrele lave i mora (VIDEO)

Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma uslovila je evakuaciju oko 6.000 ljudi, a nezaustavljive rijeke lave uništile su oko 350 kuća i nanijele veliku štetu selima, plantažama banana, školama i drugoj infrastrukturi. Na vidiku je i nova opasnost pošto se vrela lava približava moru.
Erupcija vulkana - Foto: Screenshot
Erupcija vulkanaFoto: Screenshot

Posljedice erupcije vulkana na popularnom turističkom ostrvu La Palma mogle bi da traju i do 84 dana, upozorio je Institut za vulkanologiju Kanarskih ostrva.

Na hiljade manjih zemljotresa dogodilo se u danima nakon erupcije.

U utorak se otvorio novi vulkanski krater, na oko kilometar sjeverno od grebena Kumbre Vijeha, gdje se prva erupcija dogodila u nedjelju.

Vetar je na zapadnoj strani ostrva raznio vulkanski pepeo, koji iritira oči i pluća.

Vlasti su upozorile ljude da ne otvaraju prozore, čiste hranu i odjeću kako bi izbjegli unos otrovnog pepela u organizam.

Takođe, vulkan je svakodnevno izbacivao 8.000 do 10.500 tona sumpor-dioksida, koji štetno utiče na pluća.

Protok lave od prve erupcije u nedjelju znatno se usporio, pa i dalje nije moguće precizno utvrditi da li će se samo raširiti kopnom ili će stići do mora.

Dan nakon erupcije, lava se kretala brzinom od 700 metara na sat, ali je od tada usporila na četiri metra na sat.

Iako lava na kopnu pravi veliku štetu, susret vrele lave i rastopljenih stena sa hladnom vodom jednako je opasan, pošto stvara štetna i otrovna isparenja.

Upravo zato kanarske vlasti upozoravaju da će doći do "kritičnog trenutka" kada lava stigne do mora.

Ako se lava susretne s morem, stvara se para jer velike količine slane vode isparavaju zbog velike razlike u temperaturi lave i vode – temperatura lave je veća od 900 stepeni, dok je voda oko 23 stepena.

Gasovi koji nastaju mogu da izazovu iritaciju kože, očiju i respiratornih organa.

Takođe, opasno je i nakupljanje lave duž morskih grebena, čime se stvara nestabilna delta, koja je sklona urušavanju.

Kako se lava brzo hladi u dodiru s vodom, delta se raspada i urušava, ponekad uz snažne eksplozije koje odbacuju dijelove stijena prema kopnu ili moru. Urušavanje delte može izazvati i talase kipuće vode.

Kanari, arhipelag od sedam ostrva u sjeverozapadnoj Africi, posljednji put su zabilježili erupciju vulkana 2011. godine, pod morem u blizini ostrva El Ijero. Kumbre Vijeha je posljednji put eruptirao 1971. i 1949. godine.