latinica  ћирилица
23/09/2021 |  18:57 ⇒ 24/09/2021 | 08:10 | Autor: RTRS

Dodik na Samitu u Budimpešti; Razgovarao i sa Orbanom (VIDEO)

Porodica - ključ stabilnosti, poruka je a ujedno i koncept ovogodišnjeg Demografskog samita u Budimpešti , na kojem je učestvovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

Evropa se bori sa depopulacijom, nizak je prirodni priraštaj u većini zemalja, pa su učesnici Samita kroz pozitivna iskustva populacione politike Mađarske pokušali da daju odgovor na pitanje - kako sačuvati porodicu kao ključ opstanka naroda i nacija. Dodik je u obraćanju učesnicima samita poručio da nema države bez porodice.

Porodica je stub društva, a ona svakom pojedincu pruža duhovno, intelektualno i moralno vaspitanje, poruka je Demografskog samita u Budimpešti.

Mađarska je pokazala znakove uspjeha - stopa nataliteta i broj sklopljenih brakova su procentualno najviše skočili u Evropi, dok se s druge strane broj razvoda i abortusa smanjuje. Sve su to rezultati mađarske populacione i demografske politike premijera Viktora Orbana, koje je pohvalio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je obraćajući se učesnicima Foruma, evropske države kritikovao da su sebične i da zbog njihove imigracione politike mladi ljudi napuštaju BiH.

- Moram reći da sebična evropska politika "prazni" Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja sa različitim kulturama. Pitam vas da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi? Da li će Evropi za nekoliko decenija živjeti evropski narodi ili oni koji žive tu? Vama dolaze mnogi koji ne uspjevaju da se asimiliraju sa Evropom za razliku od nas. Mi sa Balkana smo hrišćani i bliski smo. U Republici Srpskoj nema migrantskih kampova i ne želim da budemo njihov parking - rekao je Dodik.

Ni Mađarska nije pristala da bude usputna ali ni stalna stanica za migrante sa Bliskog istoka. Mnoge zemlje zapada odlučile su da demografsku krizu riješe dovođenjem migranata kako bi na taj način prikrili smanjenje domicilnog broja stanovništva. U Budimpešti ne razmišljaju tako. Svojim uspješnim modelom zainteresovali su mnoge evropske i svjetske države koje se bore sa niskom stopom nataliteta.

Iskustva iz Mađarske mogla bi pomoći i državama Balkana. Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pitanje demografije je pitanje opstanka ove, ali i drugih zemalja, posebno u regionu.

- Uveli smo veliki broj mjera u našoj državi koje smo na osnovu mađarskog primjera primijenili. Naravno, ovo nisu mjere koje daju rezultate od danas do sutra i treba čekati rezultate - smatra Vučić.

Premijer Slovenije Јanez Јanša naglasio je da je smanjenje broja stanovništva veliki je problem koji se ne može zanemariti, jer demografija govori o budućnosti zemalja.

Opstanak naroda leži u porodici. Zbog toga je važno da se pronađu dugoročna, efikasna rješenja za svaku državu i regione koja imaju probleme sa niskom stopom nataliteta, poručio je domaćin Samita Viktor Orban.

- Ne misle svi da treba uopšte razmišljati o demografskim pitanjima. Ima onih koji smatraju da demografski procesi razvijenih zemalja su Bogom dane, međutim mi koji smo ovdje smatramo da ne treba da se povinujemo tim procesima, već da ih usmjeravamo - rekao je Viktor Orban premijer Mađarske.

Bivši potpredsjednik SAD Majk Pens istakao je da kriza koja pogađa samo srce civilizacije.

- Vidimo krizu koja nas je danas dovela ovdje. Bilježimo opadanje stope brakova, rast broja razvoda, abortusa i veliki pad nataliteta - dodao je on.

Iako su SAD svjetska sila i imaju jaku ekonomiju, ona nije garant dobre demografske situacije, istakao je Dodik. Smatra da samo oni narodi u kojima se rađaju djeca imaju budućnost.

- Ne smijem se nikome, zabrinut sam. Ne znam u kakvom će okruženju živjeti moja djeca. Odluka Trampa da zatvori granice imala je probleme, ali dala rezultate. Nema porodice bez države, ali nema ni države bez porodice. Јa sam za porodicu i državu, to poručujem liberalnoj Evropi - poručio je Dodik.

U zaključku prvog dana Demografskog foruma, poručeno je da je za očuvanje porodice potrebno uključivanje kompletnog društva, obrazovnih ustanova, državnih i nevladinih institucija, ali i svakog pojedinca, kako bi shvatili značaj porodice u očuvanju naroda.

U vrijeme kada se Evropa bori sa migrantskom krizom, na forumu su se mogle čuti i poruke da međusrpski demografski model kroz jačanje porodice, nudi alternativu promigrantskoj politici koju je zastupala većina zemalja sa Zapada.

Dodik se sastao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti. Nakon razgovora da Orbanom rekao da Mađarska želi da pokuša pomoći Republici Srpskoj u pogledu angažovanja sredstava za male i srednje projekte.

- Mi sad tražimo institucionalni način kako to obezbijediti. To je bilo dogovoreno i ranije, međutim, imali smo pandemiju pa je zbog toga pomjereno. Tragamo za velikim projektima iz oblasti energetike, ne samo struje nego i gasa kako bi mogli zajedno da razvijemo neke proizvodnje - poručio je Dodik.

Dodik je danas posjetio Srpsku gimnaziju "Nikola Tesla" u Budimpešti, u kojoj nastavu pohađaju i učenici iz Republike Srpske, te najavio pomoć Srpske ovoj obrazovnoj ustanovi.