latinica  ћирилица
23/09/2021 |  19:22 ⇒ 19:28 | Autor: SRNA

Kovačević: Naš cilj je očuvanje Srpske, to smo očekivali i od opozicije

Savez nezavisnih socijaldemokrata smatra da je ovo trenutak u kojem treba na jedinstven način pokazati volju da se sačuva Republika Srpska i da se odupre svim pritiscima kojima je izložena, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević (Foto: ATV) -
Radovan Kovačević (Foto: ATV)

Komentarišući najavljene proteste opozicije u Srpskoj, Kovačević je rekao da je to prilično iznenađujući potez, jer su očekivali da predstavnici opozicije pozovu građane na protest zbog nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

- Očekivali smo da će i stranke opozicije pozvati građane da protestuju zbog sramnog nametanja zakona u BiH od Valentina Incka na način da se jedino srpski narod u Evropi okarakteriše kao genocidan, da se srpskom narodu uvede verbalni delikt u 21. vijeku i da se ukine sloboda govora - istakao je Kovačević.

Međutim, kaže Kovačević, opozicija se stavlja u jednu potpuno drugu funkciju.

- U vrijeme kada se mi najsnažnije borimo da zaštitimo interese Republike Srpske i njenih građana, oni se bore da fokus problema prebace sa BiH, sa tih sramnih pritisaka na Republiku Srpsku, na Republiku Srpsku, i da počnu da stvaraju određenu vrstu unutrašnjih problema u Srpskoj - konstatovao je Kovačević.

On je dodao da SNSD nema ništa protiv toga da bilo ko protestuje u Republici Srpskoj, te da je Srpska demokratsko društvo.

- Ono što vidimo iz ove priče je da se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković jednostavno nije snašao u toj funkciji, ne može da prihvati činjenicu da sam SNSD ima više odbornika nego kompletna opozcija u Banjaluci, ne može da prihvati to da skuštinska većina ima legitimet od 70.000 ljudi, što je mnogo više, nego što je on dobio glasova. Mi uvažavamo njegov izborni legitimitet, ali je problem u tome što on ne uvažava izborni legitimitet skupštinske većine i u tom svom neuvažavanju, on je spreman jedino na konflikt - ukazao je Kovačević.

Onog trenutka kad je on pozvao na proteste, kaže Kovačević za ATV, vjerovatno su se prepali prognoziranog debakla i onda su morali da nađu neki novi razlog ne bi li skupili dovoljan broj ljudi u Banjaluci.

- Tu su našli taj razlog tzv. ataka na BN televiziju, što je isto jedna izmišljotina. U Srpskoj nikom nisu ugrožene slobode, ni toj medijskoj kući. Nijednoj drugoj medijskoj kući nisu ugušene slobode. Ta medijska kuća ima jednak tretman kao i svi drugi mediji u Republici Srpskoj. Problem je nastao na nekom drugom mjestu i Republika Srpska apsolutno nema veze s tim - poručio je Kovačević.