latinica  ћирилица
23/09/2021 |  20:00 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Pašalić: Pokušaj otimanja imovine Srpske

Ministar poljoprivrede, šumarsdtva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama Republike Srpske pravno neosnovana i polički motivisana, te da predstavlja pokušaj otimanja imovine Srpske.
Boris Pašalić (foto: D. Pozderović) -
Boris Pašalić (foto: D. Pozderović)

On ističe da je vrijednost šuma veća od sedam milijardi KM, te da se ovom odlukom pokušava upravljanje šumama prenijeti na nivo BiH.

- Ono što je jasno jeste da je ovo čista politička odluka, kao i neke koje smo imali i ranije, slično kao sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i članom 53. To je jedan pokušaj otimanja imovine Republike Srpske jer u Srpskoj 1.200.000 hektara pod šumom od čega je oko milion hektara svojina Republike Srpske - kaže za Srnu Pašalić.

Pašalić smatra da je ovakva odluka očekivana, podsjetivši da je to na neki način i najavio nakon apelacije koju su krajem februara podnijela sedmorica delegata Vijeća naroda Republike Srpske iz reda Bošnjaka na Zakon o šumama.

On kaže da su bošnjački delegati napali su Zakon o šumama Republike Srpske sa dva aspekta, prvo da i dalje važi zakon iz 1994. godine po principu kontinuiteta na koji se oni pozivaju i drugo da Republika Srpska kao entitet ne može da reguliše pitanje svojine nad javnim dobrima.

Pašalić kaže da će precizniji komenatar dati nakon što Ustavni sud dostavi kopmletnu odluku i obrazloženje.

- Dobili smo samo informaciju da su pojedini članovi ili odredbe Zakona o šumama proglašene neustavnim iako je u ovoj apelaciji cio akt napdanut. Dakle, u apelaciji se traži da se cio Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim i ono što sad čekamo da vidimo koje su to tačne odredbe, koji članovi - kaže Pašalić.

On kaže da se pretpostavlja da su to formulacija koja se odnosi na dio teksta gdje se navodi da su šume i šumsko zemljište u svojini Republike Srpske, dodavši da se ta formulacija provlači kroz nekoliko članova Zakona.

Pašalić kaže da nije potrebno pričati kakve bi posljedice imalo eventualno prenošenje upravljanja šumamama na BiH.

- Ništa se značajnije neće desiti to sigurno mogu da kažem, jer šume Republike Srpske su upisane kao svojina Republike Srpske, već su upisane u javne evidencije Republičku geodetsku upravu - naglasio je Pašalić.

On uvjerava drvoprerađivače da mogu biti mirni i da će se sigurno kroz institucije naći način da sistem i dalje funkcioniše.

- Kako ćemo se postaviti kod eventualnih izmjena Zakona i tako dalje to ćemo znati kad bude kad budemo imali preciznije informaciju šta je to osporeno - kaže Pašalić.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske.