latinica  ћирилица
23/09/2021 |  20:23 ⇒ 21:32 | Autor: SRNA

Nastavlja se blokada administativnih prelaza Јarinje i Brnjak

Srbi nezadovoljni odlukom prištinskih vlasti o zabrani kretanja vozila sa srpskim regitracijama i dalje blokiraju prilaze administrativnim prelazima Јarinje i Brnjak i namjeravaju da na barikadama ostanu sve dok se ne povuče ta odluka.
Јarinje (Foto: Kosovo Online) -
Јarinje (Foto: Kosovo Online)

Put Zubin Potok-Brnjak blokiran je sa tri kamiona koji su parkirani na mostu preko rijeke Ibar u neposrednoj blizini brane na jezeru Gazivode na desetak kilometara prije administativnog prelaza.

Policijska služba samoproglašenog Kosova demantovala je izjave srpskih zvaničnika iz Zubinog Potoka i Srpske liste da su danas oko 11.00 časova pretučena trojica Srba iz Zubinog Potoka.

- Privedena su trojica vozača kamiona i odmah nakon identifikacije uručen im je nalog da se jave u policijsku stanicu u južnoj Mitrovici - saopšteno je iz KPS-a.

Srbe koji protestuju u blizini administartivnog prelaza Brnjak danas su posjetili predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Situacija na Јarinju je mirna ali su, kako je to danas izjavio predsjednik Srpske liste Goran Rakić, prisutne tenzije.

Srbi koji blokiraju putni pravac se mijenjuju, a još jednu noć na barikadi provešće pod šatorima.

I danas, kao i juče, cijelu dionicu puta Zvečan-Јarinje nadlijeću povremeno helikopteri Kfora, dok su na teritoriji Raške danas primijećena dva helikoptera MUP-a Srbije.

Istovremeno, Srbi južno od Ibra iz nužde nastavljaju da podižu privremene "kosovske tablice", a na prelazima Merdare i Bijela Zemlja su i dalje gužve.