latinica  ћирилица
23/09/2021 |  20:45 | Autor: SRNA

Petković: Kojim pravnim obrazloženjem se Srpskoj može zabraniti da upravlja šumama?

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da Srpska od Dejtonskog sporazuma upravlja šumama, te da ne vidi kojim bi pravnim obrazloženjem to pravo moglo da joj se zabrani.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da šume Srpske nisu njeno vlasništvo, Petković je istakao da tu nije riječ o kontroli ustavnosti zakona, nego se vrši vrsta lobiranja i pogodovanja određenim interesima.

- U konkretnom slučaju se želi vršiti unitarizacija BiH, na taj način da se što više nadležnosti i prava oduzme od Republike Srpske - rekao je Petković za Srnu.

On ističe da je očigledno riječ ne samo o pravnom, nego i o političkom nasilju, te da je Ustavni sud BiH već uspostavio neku vrstu odnosa da može biti i zakonodavac i ustavotvorac.

- To nigdje ni u jednoj zemlji ne postoji. Gledano i sa pravnog i političkog stanovišta, Republika Srpska ne smije odustati od svog prava i mora se boriti do kraja - rekao je Petković.

Petković smatra da treba ozbiljno shvatiti poziv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika donosiocima odluka u Narodnoj skupštini Srpske da ponište sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma, jer je Dodik legitimni predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske koji štiti njihova prava.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske..