latinica  ћирилица
23/09/2021 |  21:26 ⇒ 24/09/2021 | 07:13 | Autor: RTRS

Simić za RTRS: Tenzije visoke, Priština da povuče jednostrani potez (VIDEO)

Srbi sa Kosmeta četvrti dan protestuju zbog Uredbe Prištine o ukidanju registarskih oznaka Srbije na vozilima sa prostora Kosova i Metohije i nametnute obaveze uzimanja probnih tablica za registarske oznake na vozilima iz centralne Srbije.
Simić za RTRS - Foto: RTRS
Simić za RTRSFoto: RTRS

Situacija je eskalirala. Na administrativnim prelazima Јarinje i Brnjak, specijalci Rosu pretukli su trojicu Srba. Јednom od njih nanijeli su teške povrede. 

Јedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda, rekao je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je za politički magazin Pečat da su do zuba naoružani pripadnici Rosu napali goloruke Srbe - Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Јovana Takova.

Simić je rekao da je Vlašković zadobio najteže povrede, te da su on i Tomović prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica.

On je istakao da su tenzije na Kosmetu visoke, građani su uznemireni i uplašeni zbog demonstracije sile i maltretiranja golorukih ljudi bez ikakvog razloga.

Simić naglašava da je za rješenje ove situacije potrebno da Priština povuče jednostrani potez, a nakon toga da Beograd i Priština sjednu za pregovarački sto u Briselu i pronađu kompromis kako bi se Srbima garantovalo pravo na slobodu kretanja.

- Ovo trenutno ne vodi ničemu, služi isključivo albanskim političkim liderima za sticanje jeftinih političkih poena pred lokalne izbore zakazane za 17. oktobar - rekao je on.

Simić je poručio da blokada administrativnih prelaza nije akcija već reakcija srpskog naroda na kršenje osnovnih ljudskih prava.

- Naš narod je bio primoran da učini ono što je učinio, a to je da izrazi javno, legitimno i demokratski protest protiv ovakve odluke, jer jednostavno nema druge alternative. Ovim se onemogućava slobodno kretanje, upotreba vozila, ne samo od strane građana, već i institucija - zdravstvenih i drugih ustanova - rekao je Simić za RTRS.

On je ponovio da nije bilo najava iz Prištine da će donijeti ovakvu odluku koja ne doprinosi miru i stabilizaciji.

Simić je naglasio da prištinski političari javno krše Briselski sporazum, te da je najgore od svega to što međunarodna zajednica ćuti o kršenju međunarodnih sporazuma.