latinica  ћирилица
23/09/2021 |  21:48 | Autor: SRNA

Dječije pozorište Srpske oduševilo najmlađe Novosađane

Glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke večeras u Novom Sadu su maestralno odigrali predstavu "Peća i vuk" Sergeja Prokofjeva i izazvali buru oduševljenja najmlađih Novosađana i njihovih roditelja.
"Peća i vuk" - Foto: Glas Srpske
"Peća i vuk"Foto: Glas Srpske

Predstava je odigrana u prepunoj Velikoj sali novosadskog Pozorišta mladih u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji.

Direktorka Dječijeg pozorišta Ljiljana Labović Marinković rekla je pred početak predstave "Peća i vuk" da je uvjerena da će uspješnim izvođenjem predstave opravdati povjerenje koje ovdje uživa nacionalni teatar za djecu Republike Srpske.

- I u ovoj misiji, predstavi "Peća i vuk" u okviru Dana Srpske u Srbiji, Republika Srpska pokazuje da ima veliki muzički potencijal, kreativnu energiju u svojim umjetnicima - rekla je ona.

Marinkovićeva je podsjetila da Dječije pozorište u posljednjih pola vijeka ima savršenu saradnju sa novosadskim Pozorištem mladih i da se u Novom Sadu, odnosno Pozorištu mladih, osjećaju kao u svojoj kući, a tako se osjećaju i Novosađani u Banjaluci.

- Kad smo 2019. godine u okviru Dana Srpske u Srbiji odigrali predstavu "Јeževa kućica", iz Pozorišta mladih su nas najsrdačnije zamolili da kad god bude ta manifestacija u Novom Sadu, budemo njihovi dragi gosti - rekla je Marinkovićeva.

Samu predstavu pratila je graja razdragane djece, a njihovi roditelji, bake i deke nisu štedili dlanove, posebno, kad je spuštena zavjesa na njenom kraju.

Dječiji urnebes bi počinjao svaki put kad bi se na sceni pojavljivao "strašni vuk", nehajna patka, plašljivi miš, lukava mačka, ptica na grani, smotani lovac, kao i glavni junak, dječak Peća.

Djeca su odmah shvatila da su u muzičkoj bajci njeni junaci zapravo muzički instrumenti, koje je na sceni večeras predstavio izuzetno razigrani glumački ansambl Dječijeg pozorišta.

Muzičku bajku za dječiju predstavu "Peća i vuk" režirala je Biserka Kolevska, a glume Duško Mazalica, Božana Bijelić, Đurđa Vukašinović, Dragan Banjac, Zorana Šuman, Dragan Vučić, Đorđe Јanković, Aleksandar Blanić i Ana Anđelić.