latinica  ћирилица
23/09/2021 |  21:59 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Mnogo ćemo izgubiti ako nasjednemo na provokacije Prištine

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Njujorku da je Srbija mnogo toga postigla u prethodnom periodu i da zato ne smije da nasjeda na provokacije Prištine, ali i da mora pozvati sve partnere da reaguju kako bi se sačuvao mir.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Imamo toliko toga da izgubimo i zato ne smijemo da nasjedamo na prvokacije, ali moramo da damo jasnu poruku svim našim paratnerima, koliko god se ne slagali po pitanju Kosova i Metohije, da su važni mir i stabilnost i da reaguju na vrijeme, kako ne bi dalje dovodili u opasnost mir i stabilnost i sve ono sto smo gradili do sada - poručila je Brnabićeva u izjavi za srpske medije u Njujorku, gdje predstavlja Srbiju na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Premijerka Srbije danas je održala prvi sastanak sa premijerom Belgije Aleksandrom De Kruom, čiji je veliki dio bio posvećen tenzijama i problemima na Kosmetu koji su sada aktuelni, s obzirom da je Belgija među prvima priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova.

- Rekla sam mu da ne možemo da se složimo, ali da mislim da je potrebno da prate šta se dešava i koji su potezi Prištine, i da li Priština poštuje međunarodne sporazume, a pogotovo one pregovarane pod okriljem EU čiji je garant, kao što je Brisleski sporazum i kada će biti formirana ZSO i da li Briselski sporazum još važi ili ga nema, da bi znali kako da se ponašamo, u skladu sa tim - kaže Brnabićeva.

Ukazala je, kako je rekla, belgijskom premijeru da je ove godine bilo najviše napada na Srbe i da od oružanog sukoba nikada nije bila gora bezbjednosna situacija i pored toga što tzv. Kosovo uživa podršku nekih članica EU, ali i SAD, kao i da je to i dalje teritorija sa najmanjim brojem povratnika od svih postkonfliktnih područja na svijetu.

Dodala je da je predočila Kruu kakve poruke šalju Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo.

Brnabićeva je održala i sastanak sa američkim kongresmenom Erikom Svolvelom, sa kojim je takođe razgovarala o dešavanjima na Kosmetu.

- Samo sam željela da im skrenem pažnju da se situacija usložnnjava iz dana u dan i da ih molimo da se umiješaju i vide šta se dešava, i da pomognu da se sačuva mir i stabilnost - navela je Brnabićeva.

Na pitanje šta će reći sutra u obraćanju na generalnoj debati UN, rekla je da će se njen govor bazirati, prije svega, na situaciju sa kovidom, što je tema debate, kao i oporavku u postkovid periodu, ali da će govoriti i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Naglasila je da je izuzetno važno da svijet to čuje i da uputi poruku, prije svega, onima koji će biti zainteresovani za ono što ima da kaže - da li će Srbija poslati poruku mira i stabilnosti ili će odgovoriti na jedan drugačiji način za sve ove provokacije.

- Priština samo želi da nas isprovocira da bi odgovorili na jednak način - kaže premijerka Srbije.