latinica  ћирилица
23/09/2021 |  22:52 | Autor: TANЈUG

ESA: Asteroid udario Јupiter

Najveći gasni gigant u solarnom sistemu, Јupiter, našao se na putu asteroida koji ga je pogodio, navodi se u izvještaju Evropske svemirske agencije (ESA).
Јupiter  (Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS) -
Јupiter (Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS)

Јupiter predstavlja najjaču gravitacionu silu nakon Sunca, tako da udari asteroida nisu neuobičajena pojava.

Ipak, ovakvi događaji služe kako bi nas podsjetili da, iako Zemlja nije na putu apokaliptičnih asteroida, tehnologija za njihovo otkrivanje mora napredovati kako se ne bismo probudili jednog dana i shvatili da je posljednji za čovječanstvo.

Јupiter se 13. septembra našao na udaru asteroida, a taj događaj su ispratili amaterski astronauti.

Oni su uočili bljesak koji je ukazivao na udar. Iako još uvijek nema zvanične potvrde, ovo je vjerovatno osmi udar vezan za Јupiter kojem je svjedočio čovjek, a prvi je zabilježen 1994. godine kada je u centru pažnje bila kometa Šumejker-Levi 9, koja se raspala u dijelove.

Nažalost, niko sa Zemlje nije vidio eksplozije jer su se udari dogodili s dalje strane Јupitera, ali teleskop sa Havaja fotografisao je toplotne potpise svake lokacije udara. Svemirski teleskop Habl je takođe zabilježio "ožiljke" na Јupiteru.

Naučnici zasad nisu sigurni koliko je često Јupiter na meti tako masivnih i brzih objekata koji stvaraju bljesak vidljiv sa Zemlje, ali se smatra da se to događa vrlo često, između 20 i 60 puta godišnje.

Da je Zemlja u istoj situaciji, njena površina bi mogla izgledati znatno drugačije.

No, uprkos snažnom i ogromnom gravitacijskom polju Јupitera, neki naučnici vjeruju da Zemlja ipak nije sigurna od novog udara asteroida sličnog onom koji je uzrokovao izumiranje dinosaurusa. Do ovakvih događaja dolazi svakih 50 do 60 miliona godina.

Američka svemirska agenija NASA je dala "zeleno svjetlo" za novi svemirski teleskop NEO Surveyor, koji je dizajniran da unaprijedi mrežu odbrane planete zaduženu za otkrivanje kosmičkih tijela s potencijalno opasnim orbitalnim putanjama.

Naučnici smatraju da asteroidi obima većeg od 137 metara mogu uzrokovati ogromnu regionalnu štetu pa je stoga cilj otkriti takve asteroide i što je više moguće manjih.