latinica  ћирилица
24/09/2021 |  09:05 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Pale: Promovisana knjiga o dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu

Na Palama je promovisana knjiga "Rođeni da vječno žive" Milanka Čobovića, koja je svojevrsna spomenica o dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu sa područja Sarajevsko-romanijske regije.
Promocija knjige "Rođeni da vječno žive" - Foto: SRNA
Promocija knjige "Rođeni da vječno žive"Foto: SRNA

Knjiga je promovisana sinoć u Kulturnom centru Pale, a prema riječima autora do sada je prikupio imena 2.070 dobrovoljaca, te da taj broj nije konačan.

Čobović je rekao novinarima da je na knjizi radio 10 godina i da je obuhvatio opštine Rogatica, Sokolac, Han Pijesak, Pale, Istočni Stari Grad, Trnovo, Hadžići i Ilijaš, kao i dijelove opština Visoko, Vareš i Olovo.

- U početku sam prikupljao podatke o dobrovoljcima sa prostora cijele BiH, ali se to pokazalo kao veliki i obiman materijal, pa sam se fokusirao na Sarajevsko-romanijsku regiju - objašnjava Čobović.

On dodaje da je prikupio podatke i o još 51 osobi sa ovog područja, koja se dovodi u vezu sa "Mladom Bosnom" i Narodnom odbranom, a koji su zbog te svoje saradnje i članstva u tim organizacijama u velikoj mjeri propatili ili nastradali.

Čobović kaže da je prikupljeno ukupno 455 fotografija dobrovoljaca, a u knjizi se može naći spisak od 1.112 osoba koji su stradali u nekom od austrougarskih logora za Srbe.

On poručuje da je cilj knjige bio da sačuva od zaborava sve te ljude, dobrovoljce, i da oni kroz knjigu žive i ostanu u sjećanju budućim pokoljenjima.

- U skladu sa tim i knjizi sam dao ime "Rođeni da vječno žive". To je svojevrsna spomenica dobrovoljcima sa ovog prostora koji su učestvovali u Velikom ratu - rekao je Čobović.

Izdavač knjige je Narodna biblioteka Pale, a njen direktor Bojan Čvoro kaže da je ovo njihovo deveto izdanje sa kojim su napravili najveći uspjeh.

- Zajedno sa autorom smo napravili djelo koje će vječno ostati. Sinoć je prvi put održana promocija na Palama, a bili smo u Rogatici i Istočnom Novom Sarajevu - rekao je Čvoro i dodao da planiraju do kraja godine imati još jednu promociju.

Čvoro naglašava da je završena i odštampana "Knjiga komedije" Nenada Tadića, pa se nadaju da će sledeće sedmice krenuti sa njenom promocijom.