latinica  ћирилица
24/09/2021 |  09:21 | Autor: srpskainfo.com

Kojić ne odustaje od izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, rekao je da postoji mnogo pravosnažnih presuda u kojima su određene osobe osuđene zbog davanja lažnog iskaza svjedoka, iako nemaju nikave veze sa tim dešavanjima.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Po važećem zakonu, da bi se postupak protiv njih ponovio prvo se mora utvrditi krivična odgovornost osoba koje su dale lažnu izjavu, što se u praksi ne dešava, pa samim tim osobe koje su nepravedno osuđene nemaju mogućnost da se žale i dožive pravdu.

Iz tog razloga je ovaj Centar, kako pojašnjava Kojić, još prije četiri godine uputio inicijativu o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH svim srpskim predstavnicima u PS BiH, ali do danas nisu dobili povratnu informaciju da li će i kada ona biti uvrštena na dnevni red parlamenta.

Imamo slučajeve da osobe priznaju da su dale lažni iskaz, da li pod pritiskom tužioca ili nekog drugog, i da su svjesne da su nedužnog čovjeka poslale u zatvor. Takav slučaj smo, na primjer, imali u predmetu "Dušan Јanković", gdje su svjedoci priznali da "nisu baš tačno dali iskaz". To je sve ovjereno kod nadležne službe, ali da bi se ponovio postupak u slučaju "Dušan Јanković" prvo mora da se utvrdi krivična odgovornost osoba koje su davale lažni iskaz – pojašnjava Kojić za Srpskainfo.

Dodaje da njihov prijedlog o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH upravo treba da skrati ovaj proces i da se omogući da se postupak ponovi a da se ne čeka da se prvo procesuiraju oni koji su dali lažni iskaz.

Drugim riječima, kako pojašnjava Kojić, osoba koja je dala lažni iskaz, a na osnovu kojeg je utvrđena navodna odgovornost osuđenog, trebala bi dati svoju izjavu o priznanju lažnog iskaza koja će biti ovjerena kod nadležnog organa i to bi onda bio dovoljan dokaz da postupak bude ponovljen.

On dodaje da u praksi još nisu imali nijedan postupak koji je krivično proveden da bi se došlo do ponavljanja postupka.

- To znači da osobama koje su osuđene na osnovu lažnog svjedočenja nisu ostavljene nikakve mogućnosti da ponove postupak i da ne budu u zatvoru za nešto zašto nisu odgovorni - ističe Kojić.

Prema njegovim riječima, njihov prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH ne idu u pravcu da se ne može otvoriti krivični postupak zbog lažnog svjedočenja, već u pravcu mogućnosti ponavljanja postupka ne čekajući da se prethodno završi krivični postupak zbog lažnog svjedočenja.