latinica  ћирилица
24/09/2021 |  09:52 ⇒ 09:53 | Autor: TANЈUG

Crna Gora pooštrila mjere

Direktor crnopgorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić izjavio je danas da se Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje nakon druge doze vakcine i da će biti odmah validna, što je jedna od novih mjera Vlade Crne Gore.
Podgorica (Foto: vijesti.me/Vesko Belojević) -
Podgorica (Foto: vijesti.me/Vesko Belojević)

- Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 kvadratnih metara - rekao je Galić, prenosi RTCG.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mere.

- Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 - i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata - rekao je Galić.

Dozvoljava se, kako je rekao, izvodenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Galić je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih mjera rekao da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine protiv kovida, dok ih je oko 45 posto revakcinisano.

- To je dobar rezultat s obzirom na to da je godinama jačao otpor prema vakcinama u Crnoj Gori - rekao je Galić.

Ponovio je da devet od deset preminulih kovid pacijenata nije bilo vakcinisano.