latinica  ћирилица
24/09/2021 |  10:31 | Autor: SRNA

Vulin: Јaka Srbija - garant bezbjednosti Srbima na Kosmetu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je da je jaka Srbija garant bezbjednosti Srba na Kosovu i Metohiji i da se više nikada neće ponoviti martovski pogrom Srba iz 2004. godine.
Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba) -
Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba)

- Kao što je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, novi martovski pogrom da kolone izbjeglica bježe pred kamom i jamom, pred silom, a da Srbija gleda u nebo i ćuti, više se nikada neće dogoditi. Srbi na Kosovu i Metohiji nisu sami, imaju Srbiju - naglasio je Vulin.

On je za TV "Pink" rekao da će srpska Žandarmerija ispuniti svako naređenje predsjednika Srbije, da je spremna, obučena, tehnički opremljena, ali što je najvažnije visoko motivisana da odbrani svoj narod gdje god je potrebno.

Komentarišući poziv EU da obje strane spuste tenziju, Vulin je istakao da se flagrantno krši Briselski sporazum i da je suštinsko pitanje da li riječ EU ima neku težinu i da li išta vrijedi.

- Gdje je riječ EU? Obični lažovi čija riječ ništa ne važi i koji ne poštuju svoj potpis. EU vrijedi koliko vrijedi njen potpis. Gdje je Zajednica srpskih opština? Devet godina čekamo da poštuju svoj potpis, slušamo kako su svjetski faktor, a ne mogu jednog Aljbina Kurtija /premijera samoproglašenog Kosova/ da natjeraju da poštuje ono što su oni dogovorili sa nama - rekao je Vulin .

Prema njegovim riječima, ako Briselski sporazum ne važi, onda ne važi u cjelini.

Vulin je ocijenio da je cilj Prištine da se destabilizuje cijeli region i da se privuče pažnja zapadnih aktera, da se pokaže Srbima da treba da odu i da Aljbin Kurti, kao čovjek kome nije stalo do mira i koji je opasan u svom strahu, pred lokalne izbore dobije još neki glas.

- Ako hoće da se razgovara, Priština će morati da povuče ROSU sa Sjevera Kosova. Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo. Ako treba neko da se igra silom, Srbija je malo moćnija nego Kurti sa šakom razbojnika. Ali mi to nećemo, zato što smo odgovorni i vodimo računa o svakome ko živi na prostoru Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, koja je dio Srbije - naveo je on.

Vulin je naglasio da Srbija želi mir na prostoru južne pokrajine.

Na konstataciju da KFOR nije reagovao na ponašanje Prištine, koja je rasporedila specijalce na sjever Kosova na prelaze Brnjak i Јarinje kako bi oduzimala srpske tablice, Vulin je napomenuo da je Kfor NATO formacija "koja je stvorila nezavisno Kosovo".