latinica  ћирилица
24/09/2021 |  10:35 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Ministarstvo finansija: Vidović na sjednici učestvovala legalno i transparentno

Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, učestvovala je na 53. sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u funkciji člana Upravnog odbora UIO iz Republike Srpske, poštujući Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske usvojen na 20. posebnoj sjednici 30. jula 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

U skladu sa Zaključkom Narodne skupštine definisano je da se u donošenju odluka na nivou BiH treba učestvovati radi sprečavanja donošenja odluka suprotnih interesima Republike Srpske.

Štiteći interese Republike Srpske i njenih građana, ministarka finansija je glasala za Odluku o prvom privremenom poravnanju prema kojoj Federacija BiH treba da Republici Srpskoj doznači gotovo 12 miliona KM. Usvojena odluka je veoma značajna za Republiku Srpsku, jer će republički budžet realizovati više prihoda od indirektnih poreza u odnosu na planirano.

- Ministarka finansija, Zora Vidović, je kao član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje na 53. sjednici glasala protiv predloženog Pravilnika o načinu postupanja ovlaštenih službenih lica Uprave za indirektno oporezivanje prilikom zasutavljanja vozila na putevima unutar carinskog područja BiH. U dosadašnjem postupku inspektori su tražili asistenciju policije, jer jedino saobraćajna policija ima ovlaštenja da kontroliše i zaustavlja vozila. Po novoj odluci, isključuje se učešće policije, protiv čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te se radilo o sprečavanju donošenja akta štetnog po interese Republike Srpske - navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Informacija o učešću ministarke Vidović na sjednici istog dana kada je održana objavljena je medijima, zbog čega su komentari da se radi o nedozvoljenoj ili neprimjerenoj radnji upućeni samo u svrhu dizanja dnevnopolitičkih tenzija onih koji ne vode računa o interesima građana Republike Srpske, nego o svojoj vlastitoj promociji.