latinica  ћирилица
24/09/2021 |  11:27 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Šarović: Sazvati sjednicu Skupštine povodom odluke Ustavnog suda BiH

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je povodom odluke Ustavnog suda BiH o šumama u Srpskoj, koje čine 70 odsto njene teritorije, da je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi Republiku.
Mirko Šarović -
Mirko Šarović

Šarović je istakao da posljednja odluka Ustavnog suda BiH, kojom se neustavnim proglašavaju odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u dijelu u kojem se kao njihov vlasnik određuje Republika Srpska, predstavlja nastavak prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH, saopšteno je iz SDS-a.

- Umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca - ocijenio je Šarović.

Prema njegovim riječima, u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu niti joj se daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem, dok je Ustav Republike Srpske jasan i kaže da Srpska "štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose".

- Da su šume zaista vlasništvo BiH, zar neko misli da Pedi Ešdaun 2005. godine i njih ne bi obuhvatio Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske i stavio van snage Zakon o šumama Republike Srpske? - naveo je Šarović.

Predsjednik SDS-a rekao je da je Ustavni sud BiH prethodno državnom imovinom proglasio 85.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i u slučaju HE "Buk bijela", "Foča" i "Paunci" doveo u pitanje i pravo Republike Srpske na dodjeljuje koncesije.

- Sve ove odluke su vrlo opasan presedan - naglasio je Šarović.