latinica  ћирилица
24/09/2021 |  11:31 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Resertifikacija potvrdila - rad u UKC Srpske na svjetskom nivou

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspješno je resertifikovana prema međunarodnom standardu ISO 9001:2015.
UKC Republike Srpske (foto:mojahercegovina) -
UKC Republike Srpske (foto:mojahercegovina)

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a jedina je organizaciona jedinica ovakvog profila na prostoru Republike Srpske i FBiH koja je zadovoljila kriterijume za dodjelu sertifikata ISO 9001:2015.

Postupak resertifikacije sprovelo je nezavisno renomirano svjetsko tijelo za sertifikaciju "Biro veritas" koje je akreditovano za proces sertifikacije medicinskih ustanova prema standardu ISO 17065, a Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane u ovom procesu je već četiri godine.

U praksi to znači da su sve medicinske procedure koje se izvode u sklopu ove Klinike standardizovane i ujednačene sa istim ili sličnim procedurama u drugim razvijenim zemljama i sve su prema međunarodno priznatim standardima koje se odnose na opseg liječenja kritično oboljelih pacijenata.

- Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Srpske jedina je organizaciona jedinica na prostoru BiH koja zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente, te se izdvaja po savremeno opremljenom prostoru, najmodernijoj opremi i izuzetno stručnom kadru što se i pokazalo od velikog značaja naročito u uslovima koje je izazvala pandemija korona virusa - saopšteno je iz UKC-a.

Oblast sertifikacije je zbrinjavanje kritično oboljelih i edukacija ljekara i medicinskih sestara/tehničara iz oblasti intenzivne medicine, a ove godine u sklopu resertifikacije opseg je proširen na naučnoistraživačku djelatnost iz oblasti intenzivne medicine.

- Ovaj postupak je dokaz da naši pacijenti imaju dostupne sve medicinske procedure i postupke liječenja prema zahtjevima svjetskih velikih centara, a to obezbjeđuje veliku sigurnost u liječenju ovih pacijenata koji su najteži i životno ugroženi pacijenti - dodaju iz UKC-a.

Povodom uspješne resertifikacije, u UKC-u će danas biti održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti neonatolog intenzivista i vodeći auditor za standard ISO 9001:2015 Koraljka Manestar Rukavina, tehnički direktor "Biroa veritas" Ljiljana Novosel, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Peđa Kovačević i generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.