latinica  ћирилица
24/09/2021 |  11:35 ⇒ 11:48 | Autor: sputniknews.com

Nestvaran prizor: Lava spržila sve pred sobom, ali je zaobišla jednu kuću (FOTO)

Lava iz vulkana na jednom od Kanarskih ostrva La Palmi zaobišla je jednu kuću, čiji su vlasnici penzioneri iz Danske, bračni par koji za vrijeme erupcije nije bio na ostrvu.
La Palma - Foto: REUTERS
La PalmaFoto: REUTERS

- Vlasnicima je laknulo što im je kuća još na mjestu. Svi smo počeli da plačemo kao ludi kada sam im rekla da je njihova voljena kuća netaknuta - rekla je Ada Monikendam, koja je izgradila kuću, prenosi Gardijan.

Kuća se nalazi u El Paraisu, gdje je više od pola domova uništeno i ljudi su primorani da napuste mjesto.

Lava je značajno usporila u četvrtak, što je izazvalo strah da bi rastopljena masa mogla da se razlije dodatno u narednim danima i izazove još štete umjesto da samo iscuri u more, piše AP.

Rijeka lavine širine 600 metara u srijedu je došla do ravnice i kretala se četiri metra na čas, dok se u ponedjeljak, dan poslije erupcije kretala 700 metara na čas, saopštili su zvaničnici.

Druga rijeka lavine je zaustavljena, rekla je na konferenciji za novinare šefica Nacionalnog geografskog instituta na Kanarskim ostrvima Maria Hose Blanko.

Blanko je rekla da je seizmička aktivnost na ostrvu La Palma sada "niska" ali da vulkan još izbacuje lavu.

Vlasti su saopštile da je oko 350 domova uništeno, a naučnici kažu da bi lava mogla da se izliva nedjeljama ili mjesecima, prenio je Tanjug.

Posljednja erupcija vulkana na La Palmi bila je 1971. godine.