latinica  ћирилица
24/09/2021 |  12:34 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

Obilježen Dan odbrane Novog Grada

Služenjem pomena, polaganjem vijenaca i cvijeća kod centralnog spomen obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, danas je obilježen Dan odbrane opštine Novi Grad u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Novi Grad - obilježavanje - Foto: RTRS
Novi Grad - obilježavanjeFoto: RTRS

Ratni komandant Novogradske brigade Ranko Dabić rekao je da se ova opština u septembru 1995. godine branila prvo od napada regularne Hrvatske vojske, a potom i takozvane Armije BiH.

- Uz Vojsku Republike Srpske, u odbrani su učestvovali i građani i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Novogradska brigada je 25. septembra, u sadejstvu sa jednim bataljonom 43. Prijedorske brigade prešla u protivnapad i oslobodila za kratko vrijeme privremeno zauzetu teritoriju novogradske i opštine Krupa na Uni - rekao je Dabić.

Komandant Petog bataljona Novogradske brigade Mirko Novaković smatra da je odbrana Novog Grada bila odlučujuća pobjeda u neravnopravnoj borbi.

- Borili smo se protiv više vojske i ponosni smo jer smo odbranili naš grad i dio teritorije opštine Krupa na Uni - rekao je Novaković.

Načelnik opštine Miroslav Drljača podsjetio je da su septembarski dani 1995. godine bili teški i neizvjesni, ali da je Vojska Republike Srpske izvojevala odlučujuću pobjedu.

- Naša sloboda je skupo plaćena životima boraca i civila - rekao je on.

Avijacija Vojske Hrvatske dejstvovala je na teritoriji opštine Novi Grad 6. avgusta 1995. godine u Svodni, kad su gađali kolonu Srba izbjeglih sa Banije i Korduna u zločinačkoj operaciji "Oluja".

Nakon toga uslijedio je napad regularne Vojske Hrvatske na opštine Novi Grad, Kostajnica, Dubica i Gradiška.

U napadu takozvane Armije BiH privremeno su bili zauzeti podgrmečki dijelovi opštine Novi Grad.

Ranije je 25. septembra organizovan Marš slobode do Novske planine, gdje je bila linija zadnje odbrana Novog Grada, a prošle i ove godine, zbog epidemioloških mjera isključen je iz programa obilježavanja.

Skupštinskom odlukom iz 2010. godine, 25. septembar se obilježava kao Dan odbrane opštine Novi Grad u odbrambeno-otadžbinskom ratu i ovaj datum je kalendaru značajnih datuma opštine Novi Grad.