latinica  ћирилица
24/09/2021 |  13:15 | Autor: SRNA

U nedjelju ustoličenje episkopa Metodija

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije biće ustoličen u nedjelju, 26. septembra u manastiru Đurđevi Stupovi, kod Berana, najavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.
Episkop Metodije (Foto: argumenti.rs) -
Episkop Metodije (Foto: argumenti.rs)

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh srpski će u Crnu Goru doputovati sutra, a svečani doček će mu biti priređen u 17.00 časova u manastiru Đurđevi Stupovi.

Vladika Metodije /po rođenju Ljubiša/ Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, kao treće djete Milinka i Dragice.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je Sarajevu odakle se usljed ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gdje je dovršio gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2001. godine, a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gdje je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije.

Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. godine, kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine, a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gdje je učio grčki jezik i doktoriao na Teološkom fakultetu tog univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.