latinica  ћирилица
24/09/2021 |  14:53 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Posvećenost proširenju EU i ubrzanju integracija jugoistočne Evrope

Predsjednici parlamenata zemalja jugoistočne Evrope i Višegradske grupe potvrdili su posvećenost proširenju EU i ubrzanju procesa evropskih integracija regiona.
Budimpešta (foto: NSRS) -
Budimpešta (foto: NSRS)

U Zajedničkoj izjavi o evropskim integracijama zemalja jugoistočne Evrope parlamentarnih delegacija ovih zemalja i Višegradske grupe, koju je danas u Budimpešti potpisao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, istaknuto je pravo svih nacionalnih parlamenata sa izgledima za pristupanje EU da konstruktivno doprinesu dijalogu o budućnosti Evrope.

Potpisnici su pozvali zemlje jugoistočne Evrope da se, takođe, uključe u debatu o budućnosti Evrope, izraze svoje stavove i učestvuju u događajima Konferencije o budućnosti Evrope, saopšteno je iz Narodne skupštine.

- U tom kontekstu, pozdravljamo neformalni non pejper o ovoj temi koji su zajedno pripremile, na inicijativu mađarske vlade, Višegradska grupa i Austrija u maju 2021. godine - navedeno je u Izjavi.

U dokumentu se naglašava da EU mora zadržati svoju otvorenost prema integracijama i treba ponuditi vjerodostojnu perspektivu članstva u jugoistočnoj Evropi.

- Pozivamo sve države članice EU da nastoje ubrzati proširenje EU i da vrate kredibilitet procesa pristupanja. Usporavanje procesa imalo bi ozbiljne geopolitičke, bezbjednosne i ekonomske posljedice po EU i njenu globalnu ulogu. Mi pridajemo poseban značaj parlamentima u podržavanju proširenja - stav je potpisnika Izjave.

Lideri parlamenata pozvali su na otvaranje i nastavak pristupnih pregovora bez daljeg odlaganja, kao i na novu rundu proširenja do kraja trenutnog mandata Evropske komisije, ili barem na okončanje pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima koji to zaslužuju, uz obavezu da nastavi proces proširenja i nakon toga.

- Tražimo da se ne štede napori i da se iskoriste svi alati nove metodologije pristupnog procesa dogovorene u martu 2020. godine za postizanje svog ključnog cilja: dinamičniji, vjerodostojniji i predvidljiviji pristupni proces. Smatramo da je to ključno za očuvanje posvećenosti građana Јugoistočne Evrope EU - navedeno je u Izjavi.

Učesnici današnje konferencije lidera paralamenata u Budimpešti pozdravili su posvećenost partnera iz jugoistočne Evrope pregovaračkom rješavanju otvorenih pitanja, jačanju međusobnih odnosa i mirnom rješavanju sporova, kao i većoj saradnji u rješavanju regionalnih pitanja vezanih za životnu sredinu i klimu.

Oni su podržali težnje partnera u regionu da prodube i prošire regionalnu saradnju, poboljšaju koordinaciju i razmjenu iskustava među njima i ojačaju međuljudske kontakte, koje je Višegradska grupa pružala i nastaviti da pomaže kroz programe izgradnje kapaciteta koje finansira EU, u oblasti djelovanja parlamenata, grantove i stipendije preko Međunarodnog fonda Višegradske grupe, kao i znanje i tehničku podršku Fondu za Zapadni Balkan.

- Pozivamo na veću solidarnost i brzu podršku jugoistočnoj Evropi u suočavanju sa pandemijom. Zdravlje građana, zdrav oporavak ekonomija i zdrava demokratija u jugoistočnoj Evropi trebali bi biti u fokusu institucija EU - navedeno je u Izjavi.

Potpisnici su podržali princip "vlastitih zasluga" i za kandidate i za potencijalne kandidate.

Istovremeno su podržali dosljednost procesa i nediskriminatoran pristup primjenom istih kriterijuma i pravila za kandidate, bez obzira na vrijeme pristupnog procesa.

Lideri parlamenata su naveli da će obavijestiti nacionalne parlamente i vlade svojih zemalja o Izjavi s ciljem koordinacije vladine i parlamentarne saradnje u zemljama jugoistočne Evrope i Višegradske grupe.