latinica  ћирилица
24/09/2021 |  15:03 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srpska treba da kaže da je političkim odlukama došao kraj

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je odluka Ustavnog suda BiH kojom se Republici Srpskoj pokušava osporiti vlasništvo nad šumama još jedna politička odluka ove sudske instance, te da Srpska treba da kaže da je takvim odlukama došao kraj.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović smatra da se Ustavni sud BiH ne bavi pitanjima za koje je osnovan i što je njegova osnovna obaveza.

- Ustavni sud BiH je donio još jednu političku odluku, koja će unijeti dodatnu zabunu u rješavanje pojedinih pitanja unutar BiH - ocijenio je Čubrilović.

On kaže da bi Republika Srpska, bez obzira što je sprovodila najveći dio odluka, pa čak i onih koje su bile neustavne, ovaj put trebala da kaže da je dosta i da je došao kraj takvim odlukama, koje se "donose, uz podršku jednog dijela stranaca".

Komentarišući poziv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika donosiocima odluka u Narodnoj skupštini Srpske da ponište sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma, Čubrilović je rekao da je nesporno da Srpska treba nešto da preduzme i da izrazi svoj jasan stav.

- Najvažnije je da se odazovu na poziv iz Republike Srpske da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima. Јedino rješenje je unutrašnji dogovor i nalaženje kompromisa, koje će biti prihvatljivo za sve - rekao je Čubrilović.

On smatra da je to put ka rješavanju postojećih problema.

- Bojim se da jednostrane odluke, ili odluke koje se donose unutar jednog naroda, neće dati rezultate koji trebaju BiH - rekao je Čubrilović.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske.

- S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH - izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.