latinica  ћирилица
24/09/2021 |  15:55 | Autor: SRNA

U pretresima pronađeni droga, oružje i municija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tulanskog kantona saopštilo je da će protiv 13 lica biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli zbog sumnje da su počinila krivična djela nedozvoljeno držanje oružja, krađa, posjedovanje i zloupotreba droge.
Policija FBiH - Foto: klix.ba
Policija FBiHFoto: klix.ba

U pretresu na 16 lokacija na području Tuzlanskog kantona pronađeno je, između ostalog, 16 plastičnih pakovanja kanabisa, spida, šprica sa drogom, stabljika kanabisa od 40 centimetara, džointi, digitalna vaga, tri pištolja, 66 metaka, 50 litara nafte.

Prnađeno je i više mobilnih telefona, računar, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Pretresi su izvršeni prema nalogu opštinskih sudova na području Tuzle, Lukavca, Doboj Istoka, Gradačca, Srebrenika, Banovića, Kalesije, Živinica i Čelića.

Pronađeni predmeti i materije su privremeno oduzeti radi preduzimanja daljih radnji, a nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli biće dostavljeni izvještaji protiv lica čiji su inicijali N.N. /30/ iz Tuzle i S.B. /72/ iz Čelića zbog sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, E.L. /32/ iz Srebrenika i A.K. /19/ iz Banovića zbog sumnje da su počinili krađu, dok se nastavlja rad na dokumentovanju krivičnog djela sa kojim se dovodi u vezu jedno lice iz Tuzle.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija, Kantonalnom tužilaštvu biće dostavljeni izvještaji protiv lica čiji su inicijali H.K. /28/, D.Lj. /22/ i A.Ј. /23/, svi iz Tuzle, A.P. /31/ iz Lukavca, A.S. /38/ iz Doboj Istoka, A.U. /22/ iz Gradačca, Ј.D. /39/ iz Srebrenika, A.H. /41/ iz Kalesije i A.K. /29/ iz Živinica, zbog posjedovanja i zloupotrebe droge.

Pretresi su izvršeni prema planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikovanju izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotika, nedozvoljenog držanja oružja i municije, imovinskih delikata i drugih nedozvoljenih radnji, navodi se u saopštenju.