latinica  ћирилица
24/09/2021 |  16:47 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Јahorina film festival: "Zlatni javor" za film "Neki novi Brodvej" (FOTO)

Petnaesti Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma Јahorina film festival, završen je danas objavom dobitnika festivalskih nagrada.
Denis Bojić - Foto: RTRS
Denis BojićFoto: RTRS

Direktor Festivala Mirko Despić istakao je da se uprava potrudila da se adaptira na promjene izazvane globalnom zdravstvenom krizom, zadržavajući koliko je to moguće autentičnost.

- Festival je ispunio naša očekivanja i u ovim okolnostima dali smo maksimum da filmove učinimo dostupnim što većem broju publike projekcijama u festivalskom centru u Hotelu Damis, putem internet platform "Muvi" i emitovanjem na Televiziji Istočno Sarajevo - istakao je Despić.

U okviru takmičarskog programa 15. Јahorina film festivala, ukupno 52 filma iz 23 države konkurisalo je za titule najboljih u četiri kategorije, a odluku o pobjednicima donijeo je Žiri u sastavu - Luka Kecman, profesor Akademije umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, Dragutin Zupanc, reditelj i scenarista iz Slovenije i Olivera Pančić, odgovorni urednik redakcije Dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije.

Gran Pri Јahorina film festivala za najbolji film pripao je kratkom igranom filmu "Hladno je" reditelja Danila Ivanova iz Rusije. Riječ je o dvojici policajaca koji su poslati na misiju u zaleđe Rusije. Žele da budu dobri policajci, ali u Rusiji je veoma hladno. Zadatak koji je pred njima je prilično jednostavan, ali posebnosti lokalne klime stvaraju ozbiljnu prepreku za njenu provedbu.

Foto: RTRS

Zlatni javor za najbolji dokumentarni film iz Bosne i Hercegovine pripao je filmu "Neki novi Brodvej" reditelja Denisa Bojića, koji nas vodi kroz nevjerovatnu filmsku priču o nepokolebljivosti ljudskog duha i vjeri u sopstvene mogućnosti. Ovaj emotivni rolerkoster povešće vas na putovanje poslije kojeg nećete biti isti.

Zaboravite sve što ste znali o Daunovom sindromu i pripremite se za ... neki novi Brodvej! Film je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Godišnja nagrada, počasni "Zlatni javor" u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti pripao je reditelju Radoslavu Stanišiću iz Crne Gore.

Nagrade "Zlatni Јavor" dodijeljene su po kategorijama, posebno za regionalnu i međunarodnu selekciju za najbolji dokumentarni film, kratki igrani film, eksperimentalni film i studentski film.