latinica  ћирилица
24/09/2021 |  18:10 ⇒ 25/09/2021 | 08:05 | Autor: RTRS

Đajić: Stanivuković plaši pacijente i širi paniku; Kad je obišao UKC? (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke podnio je prijavu protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića, optužujući ga da kiseonik UKC-u isporučuje firma koja nema dozvolu za uvoz medicinskog kiseonika. Đajić kaže da Stanivuković širi paniku, da pacijenti nemaju razloga za strah i pita kad je Stanivuković obišao UKC u gradu u kojem je gradonačelnik.
Vlado Đajić - Foto: RTRS
Vlado ĐajićFoto: RTRS

Prije Stanivukovićeve, u Okružno tužilaštvo stigla je prijava protiv PDP-ovog odbornika Ivana Begića. Nakon što ih je prozvao fašistima, prijavu protiv Begića podnijela je skupštinska većina u Banjaluci.

Gradonačečnik Banjaluke podnio je prijavu protiv Đajića i firme TGT Tehnogas iz Laktaša. Razlog je, kaže, kiseonik koji UKC-u isporučuje firma sa dozvolom za uvoz tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika.

- Mi danas na Kliničkom centru imamo kiseonik, tehnički, industrijski koji radi firma koja apsolutno nema dozvolu za to - tvrdi Stanivuković.

Đajić je demantovao navode Stanivukovića, ističući da se na UKC-u koristi medicinski kiseonik, isti onaj koji se upotrebljava u svim bolnicama u Evropi i regionu. Poručuje da nema razloga za strah i da se pacijenti liječe prema svjetskim standardima.

- Kada smo raspisivali tender dobili smo rješenje od naše agencije da ponuđač ima rješenje da se bavi proizvodnjom i prometom medicinskog kiseonika, čiji je sastav 99,5 odsto kiseonika. Pacijenti su sigurni, nemaju razloga za brigu - naglašava Đajić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite kažu da su plasirane zlonamjerne informacije. U saopštenju navode da firma TGT Tehnogas, koja UKC-u isporučuje medicinski gas-kiseonik, ima dozvolu za promet ovim lijekom.

- Lijekovi koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, kao što je slučaj sa navedenim lijekom čiji je zastupnik ova firma, su lijekovi čiji su kvalitet, efikasnost i bezbjedost dokazani - navedeno je u saopštenju.

Iako je u više navrata naglašavao da UKC-om treba da se bave republičke vlasti i tako iz Nacrta rebalansa budžeta isključio pomoć zdravstvenim radnicima ove ustanove, Stanivukovića se, čini se, UKC ipak tiče, ali ne medicinari i pacijenti. Da je ovo Stanivukovićev put političke promocije, kaže Đajić, pokazuje i to što ni jednom nije posjetio ovu zdravstvenu ustanovu tokom svog mandata.

- Mi imamo 400 pacijenata od kojih je polovina na kiseoniku. Da je želio da pomogne i da mu je stalo do naroda i stanovnika Republike Srpske došao bi da vidi ima li kakvih problema i da nam pomogne da to riješi - kaže Đajić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocjenjuje Stanivukovićeve poteze opasnim. Dodik tvrdi da gradonačelnik Banjaluke pokušava napraviti situaciju haosa služeći se neistinama protiv ozbiljnih ljudi i ustanova.

- To je zločin protiv čovjeka to što on tvrdi, tako olako dižući paniku ovdje u Republici Srpskoj, za šta nema nikakvog osnova i razloga. Dakle, taj posao koji je urađen, potpuno sam siguran da je perfektan. Sjećam se koliko smo se borili da firma koja to u Republici Srpskoj proizvodi i plasira bude jedna ozbiljna evropska kompanija, a on je i toj kompaniji nanio ozbiljno zlo neistinitim tvrdnjama - kaže Dodik.

Nekoliko sati prije Stanivukovića, Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odbornika PDP-a, Ivana Begića, zbog govora mržnje, predali su odbornici većine u banjalučkoj Skupštini.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić kaže da ovo nije samo prijava protiv pojedinca, već, kako kaže, protiv svih koji ubuduće žele da govore jezikom uvreda i raspirivanjem netrpeljivosti i sukoba.

Šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske Neven Stanić dodaje da bi Begićev istup trebalo da osude i njegove kolege i odbornici, kao i gradonačelnik.

Begićevo naknadno izvinjenje dobar je gest, kažu odbornici većine, ali takvim uvredama nije mjesto u Skupštini i zato će, kažu, svaki govor mržnje biti predmet Tužilaštva.