latinica  ћирилица
24/09/2021 |  19:13 ⇒ 21:49 | Autor: RTRS

Izložbe o Banjaluci povodom obilježavanja 91. godine Muzeja Republike Srpske

Muzej Republike Srpske u Banjaluci ove godine obilježava 91. godinu postojanja. Tim povodom upriličene su izložbe "Banjaluka u prošlosti i danas" i "Banjaluka na starim razglednicama" autorke Ljiljane Korać.
Muzej Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej Republike SrpskeFoto: RTRS

Na incijativu Bana Vrbanske Banovine Svetislava Tise Milosavljevića, 26.septembra 1930 godine osnovan je Muzej Vrbanske Banovine. Prvi upravnik Muzeja je bio istaknuti slikar tog doba Spirodin Špiro Bocarić.

U duhu Spire Bocarića, naredne generacije stručnih radnika Muzeja, napravile su i prikupile veliki broj fotografija koje se odnose na različite aspekte razvoja grada Banjaluke.

Danas Muzej Republike Srpske baštini zbirku fotodokumentacije koja broji oko 24 000 fotografija.

Povodom Dana muzeja predstavljen je samo dio bogate i značajne zbirke fotodokumentacije oblikavone u dvije velike izložbe. "Banjaluka u prošlosti i danas" i "Banjaluka na starim razglednicama".

Na izložbi "Banjaluka na starim razglednicama" prikazano je 36 razglednica Banjaluke koje obuhvataju vremenski period od austro-ugarske vladavine do početka Drugog svjetskog rata.

Na 38 fotografija, koje su načinjene iz istog ugla i u različitim vremenskim epohama, može se vidjeti razvoj grada, građevina, ulica, mostova parkova i drugih značajnih zdanja.

Fotografije ukazuju na veliku transformaciju Banjaluke koja je iz male varošice prerastala u moderan evropski grad.

Izložbe će biti otvorene do početka decembra.