latinica  ћирилица
24/09/2021 |  19:18 | Autor: SRNA

Kvinta traži sprovođenje odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani

Zemlje Kvinte pozdravile su današnju odluku Ustavnog suda samoproglašenog Kosova kojom se traži da Vlada bez odlaganja u potpunosti sprovede odluku o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.
Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Manastir Visoki DečaniFoto: SRNA

U saopštenju šefovi misija Francuske, Njemačke, SAD, Velike Britanije i Italije navode da je zabrinjavajuće to što Ustavni sud mora da podsjeti institucije da moraju da sprovode njegove odluke.

Zemlje Kvinte su i ranije pozivale Vladu samoproglašenog Kosova da bez odlaganja nastavi sa punom primjenom zakonske registracije zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.

Kosovski Ustavni sud donio je ove sedmice rješenje kojim je konstatovao da nije izvršena presuda iz 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje koju ovaj svetinja koristi.

Ustavni sud saopštio je danas da su njegove odluke obavezne za pravosuđe i sva lica i institucije.

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, Srbija 1997. godine vraća manastiru Srpske pravoslavne crkve 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubilježeno u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna vlast na KiM ne priznaje.

Iako Manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da mu osporavaju vlasništvo nad tih 24 hektara. UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rješavanja spora na sudu.