latinica  ћирилица
24/09/2021 |  20:33 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Primarni zadatak institucija - obezbijediti najbolje uslove za rad (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je primarni zadatak institucija da zdravstvenom sistemu u cjelini, pa tako i kardiologiji, obezbijede najbolje moguće uslove za rad.
Banjaluka: 5. kongres kardiologa - Foto: RTRS
Banjaluka: 5. kongres kardiologaFoto: RTRS

Zahvalivši na pozivu da prisustvuje 5. Kongresu kardiologa Republike Srpske, predsjednica Srpske je navela da je tu da izrazi institucionalnu podršku radu, okupljanju, aktivizmu i naporima kardiologa koje ulažu u zaštiti zdravlja stanovništa Srpske.

- Zahvalni smo što godinama, uporno i konstantno, podižete svijest o tome da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih, ako ne i najčešći uzročnik smrti naših građana. I to ne govorite da biste nekoga zaplašili i širili paniku među stanovništvom, već da biste skrenuli pažnju na važnost prevencije bolesti srca, na značaj zdravijeg i primjerenijeg načina života, ali i mnoge druge faktore o kojima ćete, vjerujem, više govoriti na ovom skupu - rekla je predsjednica.

U obraćanju na svečanom otvaranju 5. Kongresa kardiologa Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, predsjednica Cvijanović je ukazala da razvoj svake struke, a posebno medicine, koja u svijetu napreduje vrtoglavom brzinom, zahtijeva ozbiljna ulaganja kako u obrazovanje kadra, tako i u savremenu opremu za dijagnostiku i liječenje.

- Mnogo smo na tom planu uradili u prethodnom periodu. U posljednjih desetak godina, izgradili smo, rekonstruisali i opremili brojne regionalne bolnice širom Republike Srpske, a uskoro će biti završena izgradnja i one najnovije, u Doboju. Otvorili smo i nove mogućnosti za dodatno usravršavanje naših medicinskih radnika i stručnjaka, uspostavili značajne kontakte i saradnju sa referentnim zdravstvenim ustanovama u svijetu, tako da su naš zdravstveni sistem i usluge koje on pruža, na daleko višem nivou nego ranije i sposobni da prate savremene svjetske tokove i dostignuća u oblasti medicine - naglasila je predsjednica.

Foto: RTRS

Ona je podsjetila da je posebna pažnja i najviše resursa usmjereno na Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske, uključujući i razvoj kardiologije, tako da se, u širem regionalnom smislu, ova zdravstvena ustanova svrstala u red onih najopremljenijih i najrazvijenijih, upravo zahvaljujući ogromnim ulaganjima Vlade Republike Srpske, ali i posvećenosti i predanom radu našeg medicinskog kadra.

- Ponosna sam na sve što smo zajedno uradili, ali svjesni smo svi da je još mnogo izazova pred nama - rekla je ona.

Prema njenim riječima, pandemija virusa korona, sa kojom se borimo već godinu i po, podsjetila je na to da je zdravstveni sistem jedan od stubova na kojima počiva svako društvo.

- Podsjetila nas je i na to da među nama žive mnogi tihi heroji u bijelim mantilima, koji se nalaze na prvoj liniji borbe, noseći na svojim leđima najveći teret pandemije. Nažalost, neki od vaših kolega više nisu sa nama, zato što su u danima i mjesecima kada su bolnice bile pune pacijenata, vodili računa o njima, žrtvujući sebe, svoje zdravlje i svoje živote. Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost - naglasila je predsjednica Cvijanović.

Ona je zahvalila kardiolozima, kao i svim njihovim kolegama zdravstvenim radnicima što predano rade na unapređenju zdravlja stanovništva.

- Zahvalnost i Udruženju kardiologa Republike Srpske koje našim stručnjacima, daje mogućnost da i na ovaj način razmijene iskustva i razgovaraju o novim dostignućima u oblasti kardiologije - rekla je predsjednica Srpske koja je proglasila 5. Kongres kardiologa otvorenim, poželjevši im uspješan rad.