latinica  ћирилица
25/09/2021 |  07:54 ⇒ 08:01 | Autor: RTS

Brnabić: Priština rasplamsala veliku krizu, Beograd privržen traženju kompromisa

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u Generalnoj skupštini UN da je Priština iracionalnom demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu, ali da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rješenja zasnovanog na kompromisu.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

Ana Brnabić se obratila na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i govorila o krizi na Kosovu i Metohiji, pandemiji virusa korona i klimatskim promenama.

Ona je istakla da se stalno povećava broj napada na Srbe, njihovu imovinu i vjersko nasljeđe na Kosovu i Metohiji.

- Prema podacima UN, Kosovo i Metohija je i dalje teritorija sa najmanjim broj povratnika (interno raseljenih Srba) od svih postkonfliktnih područja u cijelom svijetu - naglasila je premijerka.

Navela je nekoliko primjera koji opisuju život Srba, među kojim su slučajevi napada u opštini Istok na kuću povratnika Radoja Pumpalovića, starog 81 godinu, više napada na Dragicu Gašić, prvog srpskog povratnika u Đakovicu, napad na Nikolu Perića, kao i napade na srpske srednjovjekovne crkve i manastire.

- Ova spirala nasilja na Kosovu i Metohiji kulminirala je početkom ove nedjelje. Pod izgovorom primjene novih pravila za registarske tablice, Priština je poslala teško naoružane specijalne jedinice na sjever pokrajine. Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma. Ova iracionalna demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu - napomenula je premijerka.

To je poremetilo snabdijevanje hranom i lijekovima srpske zajednice na sjeveru pokrajine, rekla je Brnabićeva i dodala da su lokalni Srbi, koji su se mirno okupili u znak protesta protiv te mere, naišli na suzavac i policijsku brutalnost, čime je ozbiljno ugrožena lokalna i regionalna stabilnost.

Uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama, kako je istakla, Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rješenja zasnovanog na kompromisu, koje će obijezbediti trajni mir i stabilnost.

- Dijalog i implementacija postignutih sporazuma su jedini ispravan način za rješavanje svih otvorenih pitanja - dodala je premijerka.

Međutim, podsjetila je, skoro devet godina od postizanja Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, što je okosnica tog sporazuma - još nije ni počelo.

Apelovala je na međunarodnu zajednicu i posebno Evropsku uniju kao garanta Briselskog sporazuma, da snažno insistiraju da privremene institucije samouprave u Prištini počnu da primenjuju sve postignute sporazume.

- Republika Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, istovremeno brani međunarodno pravo, Povelju UN‚ pravno obavezujuću Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN‚ i vrhovni autoritet Savjeta bezbjednosti kada je riječ o očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti. Poseban značaj pridajemo aktivnostima misije UN na Kosovu i Metohiju i očekujemo da će nastaviti da sprovode svoj mandat u Pokrajini, u skladu sa ovom rezolucijom - rekla je Brnabićeva.