latinica  ћирилица
25/09/2021 |  10:59 ⇒ 11:15 | Autor: SRNA

Postavljene turističke table "Kamena straža oko Trebinja"

U Trebinju su postavljene turističke table "Kamena straža oko Trebinja", koje na slikovit način prikazuju dijelove odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju.
Trebinje - turističke table "Kamena straža oko Trebinja" - Foto: SRNA
Trebinje - turističke table "Kamena straža oko Trebinja"Foto: SRNA

Table su postavljene u okviru prekograničnog projekta "Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori", koje finansira EU, Ministarstvo javne uprave Crne Gore iz IPA prekograničnog programa BiH-MNE.

Riječ je o informativno-interpretacijskima tablama kojih je u Trebinju postavljeno sedam, od ukupno 30 tabli koliko projekat obuhvata.

Svaka tabla ima dvije vrste informacija - tehnički dio koji govori o fortifikaciji i interpretativni koji ima noseću temu.

Takođe, svaka tabla sadrži kju-er kod kako bi strani turisti bili upoznati sa stazom i istorijom austrougarskih tvrđava.

Table i klupe su napravljene prema potrebama savremenih turista i imaju zadatak da interpretiraju evropsku kulturnu i vojnu baštinu, saopšteno je iz gradske Turističke organizacije.

Namijenjene su domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima vojnih tema i istorije, te rekreativcima u prirodi koji mogu da predahnu na klupama koje su postavljene na tim tačkama.

Iz Turističke organizacije su pojasnili da je projekat povezao nasljeđe austrougarskih tvrđava u novi turistički proizvod, sa ciljem valorizacije prirodne i kulturne baštine BiH i Crne Gore.

Zajednička turistička ponuda je razvijena po savremenom modelu tematskih puteva, čime je poboljšan kvalitet i raznolikost ukupne turističke ponude na ciljnom području.

Kako navode u Turističkoj organizaciji grada Trebinja, ovaj projekat će značajno obogatiti turističku ponudu, te pomoći da zaživi aktivni turizam što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma ovog grada u narednom periodu.