latinica  ћирилица
25/09/2021 |  14:39 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Blagojević: Ustavnosudska otimačina

Profesor ustavnog prava iz Banjaluke Milan Blagojević poručio je da pitanje zemljišta i svojinskih odnosa na njemu nije dato BiH njenim Ustavom, koji je prekršio Ustavni sud BiH odlukom kojom se Republici Srpskoj pokušava osporiti vlasništvo nad šumama, što je nazvao ustavnosudskom otimačinom.
Milan Blagojević - Foto: Glas Srpske
Milan BlagojevićFoto: Glas Srpske

- Pitanje zemljišta i svojinskih odnosa na njemu, dakle, nije Ustavom BiH dato u nadležnost BiH, pa stoga isključivo Republika Srpska ima ustavno pravo da svojim zakonima uređuje sva pravna pitanja o svim vrstama zemljišta na njenoj teritoriji - istakao je Blagojević.

Blagojević je naveo da ovakva odluka Ustavnog suda BiH predstavlja jednu u nizu onih kojima je prekršio Ustav BiH, pretvarajući sebe u organ koji donosi nove ustavne norme, kojih u Ustavu nema.

- Taj ustav nijednom svojom odredbom ne propisuje da je BiH titular prava svojine na šumama i šumskom zemljištu, niti na poljoprivrednom i građevinskom zemljištu. Umjesto toga, Ustav BiH samo propisuje šta su nadležnosti BiH, među kojima nema ni slova o tome da bi BiH mogla imati nadležnost da uređuje pitanje šumskog zemljišta i svojine na njemu - naveo je Blagojević u kolumni "Ustavnosudska otimačina" za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, sve je u tom pogledu Ustav BiH propisao da je nadležnost entiteta, i to kroz odredbu tog ustava da sve vladine-državne funkcije koje tim ustavom nisu izričito propisane kao nadležnosti BiH, jesu nadležnosti entiteta, a to znači Republike Srpske.

Blagojević je naveo da BiH jedino može imati svojinu na zemljištu koje je u javnim evidencijama upisano kao svojina ili sa pravom upravljanja na bivšu SFRЈ i samo o tim nepokretnostima BiH može donijeti zakon.

On je istakao da Ustavni sud BiH ne samo u ovom nego i u drugim ranijim slučajevima neustavno stvori svoju normu o navodnoj državnoj svojini BiH nad svim zemljištem, kakve norme nema u Ustavu BiH, pa onda ne sudi po tom ustavu već po svojoj svojevoljno stvorenoj normi.

- A onda se, kao i ovaj put, poziva na te svoje ranije odluke, i sudi na osnovu njih, a ne na osnovu Ustava BiH - navodi Blagojević.

Blagojević smatra da je to zloupotreba sudijske funkcije i istinska ustavnosudska otimačina, na štetu ustavnosti i vladavine prava, zaključujući da se time i na ovaj način sistematski uništava Republika Srpska kroz neustavno oduzimanje njenih ustavnih nadležnosti.