latinica  ћирилица
25/09/2021 |  17:11 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Spomen-hram u Gornjoj Јošanici svjedoči o strašnom zločinu nad srpskim civilima (VIDEO)

U Gornjoj Јošanici kod Foče osveštan je Spomen-hram Svetih Ćirila i Metodija. Podignut je u mjestu gdje su prije 29 godina pripadnici tzv. Armije BiH, na Nikoljdan pobili 56 civila, među kojima je bilo žena, djece i staraca.
Foča: Spomen hram u Gornjoj Јošanici - Foto: SRNA
Foča: Spomen hram u Gornjoj ЈošaniciFoto: SRNA

Spomen-hram osveštao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Istaknuto je da je hram vječni svjedok stradanja nevinih Srba, koje su nekažnjeni zločinci zvjerski poubijali.

Dušanka Lalović, svjedok zločina u Gornjoj Јošanici, kaže da i danas šalju poruku Tužilaštvu BiH da potomci stradalih još uvijek čekaju ovozemaljsku pravdu za počinioce strašnog zločina.

Radojka Filipović, predsjednica Skupštine Republičke organizacije poginulih i nestalih boraca, kaže da "pravosuđe BiH čini isti zločin zato što ne procesuire predmete ratnih zločina u kojima su Srbi žrtve".

Među 56 stradalih najmlađa žrtva imala je dvije i po, a najstarija 90 godina. Svjedočanstva ukazuju na selektivnu pravdu.

- Kada su Srbi u pitanju za izuzetno manji prekršaj uvijek su spremni da podignu optužnicu, a kada su u pitanju Bošnjaci onda te optužnice idu sporo i ovog puta insistiramo na tome da se privedu pravdi oni koju su činili zločine - istakao je Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U priložnike za izgradnju hrama upisali su se i Srbi iz svih krajeva svijeta. Među njima i jedna Njemica. Podignuta je i gostoprimnica, a uređeni su i prilazni putevi. Predstoji još posla.

- Dio puta je asfaltiran, a obećavam da ćemo ubrzo asfaltirati i kompletnu dionicu - rekao je Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča.

Na Јošaničkom saboru pročitano je i pismo podrške porodicama srpskih žrtava koje je uputio Aleksandar Noj, poslanika saveznog parlamenta Njemačke, koji je najavio skoru posjetu i podršku u borbi da se izbore za pravdu.