latinica  ћирилица
25/09/2021 |  18:01 | Autor: SRNA

Predložen pritvor osumnjičenima za korupciju u Graničnoj policiji

Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za Rejhana Rakovića /41/ iz Bihaća, Ensara Saličinovića /30/ iz Sarajeva i Kenita Čakića /27/ iz Bugojna zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj, primli mito i protivzakonito posredovali prilikom zapošljavanja radnika u Graničnu policiju BiH.

Tokom pretresa kod jednog osumnjičenog pronađen je novac koji potiče iz krivičnog djela, a u narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja zbog kojih je potrebno da budu u pritvoru da ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa.

Mjera pritvora predložena je Sudu BiH zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Pritvor je zatražen kako bi Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA i ostalim partnerskim institucijama i agencijama moglo neometano da nastave i okončaju istragu protiv navedenih osumnjičenih.

Oni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem radnika u Graničnu policiju BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora biće upućen Sudu BiH, a iz Tužilaštva BiH su naveli da nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Pripadnici SIPA juče su po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili tri lica, od kojih su dva policijski službenici Granične policije BiH osumnjičeni da su tokom prethodne i ove godine zahtijevali i primili određen novčani iznos kako bi obezbijedili prijem u radni odnos u Graničnu policiju.