latinica  ћирилица
25/09/2021 |  18:39 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Do kraja 2024. pet spomenika i muzej u čast Srbima stradalim u 20. vijeku (FOTO/VIDEO)

Kultura sjećanja Istočnog Sarajeva na protekli Odbrambeno -otadžbinski rat, ali i na stradanja Srba Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku ogledaće se u pet spomen kompleksa i Muzeju Republike Srpske, čija ja gradnja u toku ili u fazi projektovanja, a biće završeni do 2024. godine.
Istočno Sarajevo, idejno rješenje - Park "Sunce" - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo, idejno rješenje - Park "Sunce"Foto: SRNA

Grad i gradske opštine uz pomoć Vlade za projekte će izdvojiti 5,5 miliona maraka.

Idejna rješenja predstavili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Pale Јovan Katić i Boško Јugović, a spomenici i institucija kulture sjećanja biće postavljeni na području ovih lokalnih zajednica.

Park "Sunca" u Istočnom Novom Sarajevu postaće mjesto sjećanja na sve pogrome 20. vijeka.

Ćosić kaže da je dogovoreno da u Istočnom Novom Sarajevu bude spomen-obilježje stradalim civilima u 20. vijeku, odnosno stradalim civilima za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, da je idejno rješenje završeno, a spomenik će biti u ovom parku.

- Kao centralna će biti postavljena statua anđela visine šest do osam metara, a sa strane stepenice kojima se u nebo uzdižu Srbi. Tu su i tri zidane makete Stare crkve na Baščaršiji, Sabornog hrama i Preobraženjske crkva koje govore o kontinuitetu trajanja Srba u Sarajevu kroz vijekove - rekao je Ćosić.

Foto: SRNA

Kapija Grada u centru Istočnog Novog Sarajeva biće sjećanje na egzodus, a zastava na vrhu Trebevića simbol jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Za zastavu na Trebeviću bi bilo potrebno 500.000 do 800.000 KM, korigovana "Kapija Grada" bi bila oko milion KM, spomen-obilježje u Parku "Sunce" do milion KM, te 2,5 miliona za izgradnju muzeja i spomenika u Palama. Iz budžeta grada će iduće godine sigurno biti isfinansirano spomen-obilježje žrtvama NATO bombardovanja. Računamo i na podršku Vlade Republike Srpske - rekao je Ćosić.

On je rekao da će iza zgrade buduće Muzičke akademije i Rektorata biti amfiteatar koji će biti ispod samog spomenika, dok će kod objekta Doma zdravlja biti postavljena fontana "Suza srpskih majki".

Foto: SRNA

Kada je u pitanju treće spomen-obilježje, Ćosić je naveo da se još radi na idejnom rješenju postavljanja ogromne zastave Republike Srpske visine 40 metara na vrhu Trebevića koja će biti lokacijski kod tornja.

Govoreći o opštini Pale, započet je rad na izgradnji Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao instituciji kulture sjećanja.

- U investicionom ciklusu Vlade Republike Srpske tražićemo mjesto da se ovaj muzej završi u idućoj godini. Angažovali smo ljude i radi se projekat spomenika žrtvama NATO bombardovanja, koji će biti ispred muzeja i činiće jedan kompleks. Glavni idejni projekat će biti završeni do kraja janura i biti prezentovani - rekao je Ćosić.

Na lokalitetu Goli Koran predviđeno je postavljanje spomenika radnog naziva "Oda Republici Srpskoj", koji je sličnog karaktera kao i spomenik koji će biti na lokalitetu Park "Sunca".

Foto: SRNA

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Katić izjavio je da spomen-obilježje u parku neće ugroziti nijedno drvo već će taj lokalitet dodatno uljepšati.

Načelnik opštine Pale Јugović ističe da je iduća godina značajna, jer je 30 godina od stvaranja Republike Srpske, a ova opština je imala posebnu ulogu zbog institucija koje su tu tada bile smještene i donosile važne odluke u procesu stvaranja Srpske.

Ocijenjeno je da spomen kompleksi, za koje će projekti biti pripremljeni do kraja januara iduće godine, prevazilaze lokalni nivo i da nema sumnje u podršku Vlade u njihovoj realizaciji.

RTRS/SRNA