latinica  ћирилица
25/09/2021 |  19:13 ⇒ 20:38 | Autor: RTS

S.Makedonija: Po popisu nedostaje 800.000 stanovnika?

Nedjelju dana prije završetka popisa u Sjevernoj Makedoniji, registrovano je 1.395.000 građana. Popisano je još i 195.477 makedonskih državljana u dijaspori.
Makedonija (Foto:Thinkstock) -
Makedonija (Foto:Thinkstock)

Prema popisu iz 2002. godine, u Makedoniji je živjelo 2,1 milion stanovnika.

Makedonski statističari su, nedjelju dana pred kraj roka za popis stanovništva, popisali svega 1,39 miliona ljudi, odnosno oko 800.000 manje nego na posljednjem popisu, održanom prije 20 godina.

Popisivači mogu da popišu oko 100.000 građana dnevno, što praktično znači da je broj stanovnika ove balkanske države u velikoj mjeri manji nego prije dvije decenije.

Istovremeno, u zemlji je registrovano oko 1,8 miliona glasača, pa bi se, suštinski, moglo ispostaviti da u toj državi ima više birača nego stanovnika.

Makedonski statističari su, u mjesecima koji su prethodili popisu, upozoravali da su procjene da u ovoj državi živi oko dva miliona stanovnika ozbiljno pretjerane, navodeći da bi konačni broj stanovnika mogao da bude sveden na oko 1,6 miliona.

Prema posljednjem popisu, Albanci čine četvrtinu od oko dva miliona stanovnika Sjeverne Makedonije, na osnovu čega je riješeno pitanje dvojezičnosti u priličnom broju tamošnjih opština.

Uprkos tvrdnjama pojedinih političara da bi promjene odnosa među etničkim grupama mogle donijete unutrašnjopolitičke probleme, premijer Zoran Zaev smatra da se zakoni proistekli iz Ohridskog sporazuma ne mogu mijenjati retroaktivno, odnosno tvrdi da je popis suštinski čisto statistički proces.

Očekuje se da konačni rezultati budu objavljeni do kraja godine.

Posljednji popis stanovništva bio je 2002. godine, kao dio Ohridskog sporazuma kojim su okončani sukobi makedonskih snaga bezbjednosti i albanskih pobunjenika, u kojima je stradalo oko 200, a raseljeno 200.000 ljudi.

Na osnovu tog popisa, definisane su i opštine u kojima se albanski upotrebljava kao drugi zvanični jezik.

Strah od ishoda novog popisa bio je jedan od glavnih razloga zbog kojeg su makedonske političke stranke odlagale novu registraciju stanovništva.