latinica  ћирилица
25/09/2021 |  19:19 | Autor: sputniknews.com

Ogromna vojna oprema ostala nakon povlačenja u Avganistanu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas ishitreno povlačenje NATO i SAD iz Avganistana rekavši da je ostavljena velika količina vojne opreme.

Lavrov je rekao da je povlačenje iz Avganistana urađeno bez prethodne analize posljedica zbog čega je ogromna vojna oprema ostala u toj zemlji.

- Moramo se uvjeriti da ovo oružje neće biti korišteno za nekonstruktivne ciljeve - naglasio je Lavrov.

On je istakao da SAD nisu sagledale posljedice ostavljanja oružja u Avganistanu, kao i da privremena vlada talibana ne predstalja dosljedno cjelokupno društvo u toj zemlji u smislu etno-vjerskih i političkih aspekata.

Prema njegovima riječima, Rusija će podržati odlučnost talibana da se bori protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa.

Lavrov je ovo rekao na pres konferenciji uoči njegovog govora na 76. zasjedanju Generalne skupštine UN. On se ranije sastao sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom i generalnim sekretatom NATO Јensom Stoltenbergom.

U Njujorku je u toku zasjedanje Generalne skupštine od 21. do 27. septembra a glavne teme su globalna agenda, uključujući pandemiju, klimatske promjene, ekonomski razvoj i bezbjednosne probleme.

Zasjedanje se održava u mješovitom formatu, a neki lideri se obraćaju putem video linka.