latinica  ћирилица
25/09/2021 |  19:19 | Autor: sputniknews.com

Ogromna vojna oprema ostala nakon povlačenja u Avganistanu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas ishitreno povlačenje NATO i SAD iz Avganistana rekavši da je ostavljena velika količina vojne opreme.
Sergej Lavrov (foto: srpskacafe.com) -
Sergej Lavrov (foto: srpskacafe.com)

Lavrov je rekao da je povlačenje iz Avganistana urađeno bez prethodne analize posljedica zbog čega je ogromna vojna oprema ostala u toj zemlji.

- Moramo se uvjeriti da ovo oružje neće biti korišteno za nekonstruktivne ciljeve - naglasio je Lavrov.

On je istakao da SAD nisu sagledale posljedice ostavljanja oružja u Avganistanu, kao i da privremena vlada talibana ne predstalja dosljedno cjelokupno društvo u toj zemlji u smislu etno-vjerskih i političkih aspekata.

Prema njegovima riječima, Rusija će podržati odlučnost talibana da se bori protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa.

Lavrov je ovo rekao na pres konferenciji uoči njegovog govora na 76. zasjedanju Generalne skupštine UN. On se ranije sastao sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom i generalnim sekretatom NATO Јensom Stoltenbergom.

U Njujorku je u toku zasjedanje Generalne skupštine od 21. do 27. septembra a glavne teme su globalna agenda, uključujući pandemiju, klimatske promjene, ekonomski razvoj i bezbjednosne probleme.

Zasjedanje se održava u mješovitom formatu, a neki lideri se obraćaju putem video linka.