latinica  ћирилица
25/09/2021 |  20:29 ⇒ 20:31 | Autor: TANЈUG

Mitropolit Јoanikije: Patrijarh donio blagoslov, mir i pomirenje (VIDEO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije pozdravio je večeras u manastiru Đurđevi stupovi patrijarha srpskog Porfirija i poručio da ga blagosloveni narod Eparhije budmljinsko-nikšićke dočekuje s radošću i željom da ga zagrli s ljubavlju i odanošću.
Mitropolit Јoanikije - Foto: Screenshot
Mitropolit ЈoanikijeFoto: Screenshot

- Vi naša svetosti nastavljate djelo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove Episkopije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savješću, a onda kao pečat svega - jedni sa drugima - naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije.

Sve to, istakao je, "da bismo prevazišli podjele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu".

- Neka vaš dolazak bude blagosloven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija - poručio je mitropolit Јoanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželjevši patrijarhu dobrodošlicu, mitropolit Јoanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi cijeli srpskii pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

- Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovdje (u manastiru Đurđevi stupovi) prije punih osam vijekova ustoličio prvog episkopa budmljanskog - rekao je, između ostalog mitropolit Јoanikije.

On je opširno govorio o istorijatu manastira Đurđevi stupovi i poručio da je "ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao vjeru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vjere".

Rekao je i da je nakon perioda "komunističkog bezbožja", patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove Episkopije prije 20 godina.

- I, evo, kao što vidite ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala vjerna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima - naveo je mitropolit.