latinica  ћирилица
25/09/2021 |  20:35 ⇒ 26/09/2021 | 11:22 | Autor: RTRS

Dodik: Održati posebnu sjednicu, odbaciti sve što je uradio visoki predstavnik (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da treba da razgovara sa predsjednikom Parlamenta Srpske o posebnoj sjednici na kojoj bi se odbacilo sve što je uradio visoki predstavnik bilo kada i kako bi se vratili izvornom Dejtonskom sporazumu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Koliko sam čuo i ovi iz opozicije misle da treba posebnim sjednicama odgovoriti. Mislim da treba odgovoriti radikalno, odbaciti sve što je uradio visoki predstavnik bilo kada, vratiti se isključivo na slovo Dejtonskog sporazuma - rekao je Dodik.

Ponovio je da Savjet bezbjednosti nije imenovao visokog predstavnika, te da Republika Srpska ne prihvata nametanja.

- To je tiha smrt, mi se borimo protiv toga, borimo se da Republika Srpska ima svoj status - rekao je Dodik.

On je istakao da su u Ustavnom sudu BiH proizveli praksu da Srpskoj otimaju sve i smatraju da je to ustavno.

Dodik pita šta s onim odredbama Ustava da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima.

- Nigdje ne piše da je njima dato zemljište, kao i zašto Ustavni sud nije poništio zabranu raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske koju je napisao Pedi Ešdaun - ističe Dodik.

Dodik kaže da saglasnost Republike Srpske, koju je dala za vojsku, treba povući i u roku od šest mjeseci formirati svoju vojsku.

- Ako oni ne žele da na taj način živimo u BiH, u skladu sa Ustavom i Dejtonom, onda treba da se proglasimo nezavinsnom zemljom šta god ko mislio. Ovo ovako je tiha smrt - poručio je Dodik.