latinica  ћирилица
26/09/2021 |  08:47 ⇒ 08:48 | Autor: SRNA

Јarilova: Ljubav između Srba i Rusa je jaka i zapad ne može da ih razdvoji

Zamjenik ministra kulture Rusije Olga Јarilova je rekla da je ljubav između Srba i Rusa jaka i Zapad ne može da udalji jedne od drugih.
Olga Јarilova - Foto: Novosti.rs
Olga ЈarilovaFoto: Novosti.rs

Јarilova je ukazala na to da se ne smije dozvoliti da mlada pokoljenja ne znaju zajedničku bratsku istoriju već, kako je istakla, od rane mladosti moraju da uče svoju istoriju i znaju ko su im u prošlosti bili prijatelji i saveznici.

- Kultura je najbolji način da se vaspitavaju mlade generacije, da znaju za vijekovne veze Rusa i Srba - rekla je Јarilova za "Večernje novosti".

Ona je navela da Rusija i Srbija moraju još bolje sarađivati u organizovanju kulturnih manifestacija, jer što bude više istorijskih izložbi i gostovanja najboljih ansambala jačaće i veze između dva naroda.

Na pitanje mogu li priče Zapada o takozvanom "malignom uticaju Rusije i Kine na Balkan" da utiču na mlade da steknu pogrešđan utisak o pravim prijateljima i saveznicima, Јarilova je ocijenila da Srbija i Rusija moraju vaspitavati i obrazovati djecu i studente.

Na pitanje da li će, osim biste Aleksandra Nevskog u Beogradu, koja uskoro stiće kao poklon Sankt Peterburga, biti sličnih poklona i za manje gradove u Srbiji, ona je rekla da će Rusija voditi računa o tome, jer se ne smije koncentrisati na manifestacije samo u glavnim gradovima.

Јarilova je rekla da spaja ruske regione sa Srbijom kako bi je Rusi bolje upoznali, ali isto tako želi da Srbi posjećuju ne samo Moskvu i Sankt Peterburg, nego i druge krajeve Rusije.

Što se tiče planova za saradnju u oblasti kulture, Јarilova je rekla da postoji želja da se iduće godine organizuje što više izložbi i proširi saradnja pozorišta.

Јarilova je predvodila delegaciju Rusija koja je proteklih dana u Beogradu prisustvovala "Danima duhovne kulture Rusije u Srbiji", tokom koje je obilježeno i 145 godina od početka srpsko-turskog rata i dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju.