latinica  ћирилица
26/09/2021 |  11:08 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Kesić: Srpska ide brzim putem ka nezavisnosti, ali ne žrtvuje mir

Republika Srpska ide brzim putem ka nezavisnosti, ali njeno rukovodstvo nije spremno da za to žrtvuje mir, rekao je politički analitičar Obrad Kesić.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

Kesić je istakao da, za razliku od pokojnog lidera Bošnjaka Alije Izetbegovića koji je na početku devedesetih godina prošlog vijeka rekao da je spreman da "žrtvuje mir za nezavisnost", rukovodstvo u Republici Srpskoj to nikada neće učiniti.

- Oni idu jednim putem, taj put se ubrzao, zašto što nema razumevanja sa druge strane, niti u Sarajevu, niti u međunarodnoj zajednici da se pokuša stvoriti visokodecentralizovana država. I zbog toga se onda ide jednim putem, ali neće se ugrožavati mir, radi nezavisnosti - rekao je za TV Prva Kesić, koji je i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Kesić je ocijenio da za BiH nema puno alternativa kada je riječ o putevima kojima može da ide, jedan vodi prema daljem mrcvarenju, drugi je da bude napravljen dogovor, koji mora biti na osnovu onog kako je postignut Dejton i znači visokodecentralizovanu BiH, a treći je, ako nije moguć dogovor, da se prihvati realnost - miran razlaz.