latinica  ћирилица
26/09/2021 |  11:21 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

U manastiru Đurđevi stupovi ustoličen vladika Metodije (VIDEO)

U manastiru Đurđevi stupovi u Crnoj Gori ustoličen je episkop budimljansko-nikšićki Metodije.
Ustoličenje vladike Metodija u Đurđevim Stupovima (Foto: rs-lat.sputniknews.com) -
Ustoličenje vladike Metodija u Đurđevim Stupovima (Foto: rs-lat.sputniknews.com)

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh srpski Porfirije.

- Vladiko Metodije uvodim vas u čin episkopa budimljansko-nikšićkog. Postajete episkop ove eparhije. Mnogi će očekivati od vas, ali vi ćete znati da je Hristos početak i kraj. Vi ćete znati dati živi odgovor, koji će biti najspasonosniji - rekao je patrijah Porfirije.

Srpski patrijarh je i ovom prilikom ukazao na obmane da Crkva ima pretenzije u odnosu na neke teritorije, da ugrožava nečiji autoritet, da se bori za vlast od ovoga sveta ili da ima bilo kakve slične težnje.

- Ti koji to govore obmanjuju narod. Nas zavarati ne mogu, jer mi smo sabrani oko svetinje Svetoga Georgija, ali mnoga naša braća, naši srodnici, u kojima još nije proklijalo autentično seme vjere, bivaju zavođeni. U odnosu na njih, progovoriću opet - duh litija je pokazao kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće, neka se oseća da pripada kom hoće narodu, ma koliko ponekad mi mislili drugačije - rekao je patrijah Porfirije.

Vladika  Metodije je naveo da je njegova sveta dužnost da produži sveto i svijetlo djelo svojih prethodnika, propovijedajući istu vjeru i vodeći ljude ka spoznaji Boga i života u punoći.

On je u besjedi pozvao na jedinstvo istakavši da ljudi, gradeći mir u sebi, grade ga i oko sebe.

- Svi smo podjednako potrebni, svi smo zajedno i jedno, svi smo dio plana Božijeg i djeca Božija i svi smo prizvani da vrlinama i pričešćem tijela i krvi Hristove neprestano uzrastamo - naglasio je vladika, koga je danas ustoličio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Episkop je zablagodario prvo Bogu za njegov dar i ovaj Božiji dan, kao i patrijarhu srpskom iz čijih ruku prima arhijerejski žezal, kao simbol duhovne vlasti u upravljanju povjerene mu Eparhije budimljansko-nikšićke.