latinica  ћирилица
26/09/2021 |  12:12 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

U oktobru Šesti međunarodni festival gitare "Gitar junajted"

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo će od 28. do 31. oktobra biti održan Šesti međunarodni festival gitare "Gitar junajted", rekao je Srni direktor Festivala Vojislav Ivanović.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Prema programu međunarodnog festivala gitare, predviđeno je održavanje četiri koncerta.

- Program prve večeri 28. oktobra otvara Ištvan Remer, umjetnik iz Hrvatske i profesor Muzičke akademije u Zagrebu, pravi doajen gitaristike i klasične gitare na prostoru bivše Јugoslavije - rekao je Ivanović.

Druge festivalske večeri, 29. oktobra, zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Španije u BiH predviđen je koncert Rafaela Anduhara, flamenko gitariste iz Španije, dok će treće večeri 30. oktobra nastupiti Tanos Mičalas, izuzetni gitarista iz Grčke.

"Podijum za mlade" predviđen je 31. oktobra.

- To već imamo drugu godinu i tu nastupaju najbolji mladi gitaristi, vrlo često naši studenti sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Ove godine ćemo nastojati da to bude i malo šire. Imaćemo i majstorske radionice uživo, a jednu od njih će držati flamenkista Anuhara, što će biti izuzetno zanimljivo - naveo je direktor Festivala.

Prema njegovim riječima, ove godine su predviđena onlajn takmičenja jer je zbog pandemije veliki rizik da ljudi dolaze.

- I to ima svoju zanimljivost jer bukvalno može da privuče učesnike iz svih krajeva planete - istakao je Ivanović, te dodao da će prodaja ulaznica za koncerte početi sredinom oktobra.

"Gitar junajted - Gitar Fest Sarajevo Ist" nastao je s ciljem promocije i unapređenja gitarističke i muzičke umjetnosti okupljanjem i interakcijom izvođača, predavača, đaka, studenata i publike.

Programska orijentacija festivala, sa klasičnom gitarom u centru pažnje, uključuje i najraznovrsnije muzičke žanrove, soliste i ansamble i sve što je u vezi sa gitarom kao instrumentom, sa jedinim kriterijumom - visokim umjetničkim dometom.

Prvi međunarodni festival gitare "Gitar Fest Sarajevo Ist", održan od 28. do 30. oktobra 2016. godine postigao je izvanredan uspjeh i već prve godine svrstao se u prvorazredne događaje kulture u Istočnom Sarajevu čiji je značaj prevazišao okvire grada, BiH, pa i regiona.